Protiklady spolu mohou fungovat pouze za jistých podmínek

08.08.2020 | Vztahy

Vy jste jako oheň, partner připomíná spíš vodu. Navzájem se doplňujete, i když jste každý jiný. Důvod? Protiklady se prý přitahují. Tedy aspoň se to říká. Ve skutečnosti vlastně máte štěstí, že si rozumíte. Nepojí vás rozdílnost, ale něco docela jiného! V čem je vaše síla?

Nikdo s přesností neví, kdo a kdy řekl, že se protiklady přitahují. Evidentně však nezvážil všechny okolnosti, neboť pravda je to jen zčásti. Dnešní experti na vztahy se shodují, že potkáte-li někoho, kdo se zdá být úplně jiný než vy, je to jiné, burcující, vzrušující a lákavé. Ovšem jen ze začátku, kdy vás pohlcuje zvědavost a „novota“.

Jak jde čas, vycházejí najevo rozdíly mezi společnými přáními a skutečnými potřebami. Pokud hledáte dlouhodobého partnera, je rozhodující to, že se vaše potřeby a plány do budoucna překrývají. Jak to funguje v praxi?

Minimálně jeden propojující článek

Nedávná studie zveřejněná v časopise Developmental Psychology, která analyzovala výpovědi 1965 párů, odhalila, že lidé – protiklady spolu mohou fungovat, ovšem za jistých podmínek. Jedinci, ač každý jiný, spolu musí komunikovat a mít aspoň něco společného, třeba stejnou vizi, či dokonce nějaký koníček, během kterého mohou být spolu, sdělovat si poznatky a myšlenky. Zkrátka by se měly „vyslyšet“.

 „A v tom to je,“ říká psycholožka Christině Finn, autorka studie a hlavní výzkumná pracovnice. „On má rád fotbal, ona divadlo. To nevadí. Žena nemusí chodit na zápasy, muž zase na představení. Přesto lidé mohou ocenit koníček svého protějšku, aniž by se o tuto věc konkrétně zajímali. Důležité je, že si vyhradí prostor i sami pro sebe jako pár a zároveň mají jasno v tom, co od života chtějí,“ dodává odbornice.

Každý zvlášť, ale i spolu

Takže teď už i vy víte, že si nemusíte dělat starosti, pokud máte na nočním stolku stoh knih o romantické lásce, zatímco váš partner sbírá sci-fi, nebo literatuře vůbec neholduje. Pokud spolu mluvíte, trávíte nějaký čas vedle sebe (kupříkladu oba milujete, když pečujete o zahradu), komunikace vám nedělá potíže a rozumíte si v zásadnějších věcech, jako třeba pohledu na založení rodiny nebo náboženské přesvědčení, může to bez problémů fungovat i poté, co z vás opadne prvotní nadšení, a sundáte si růžové brýle.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat