Probiotika mohou paradoxně střevům uškodit

Probiotika většina osob užívá po opakované či zdlouhavé léčbě antibiotiky nebo při nezdravém jídelníčku. Oba faktory totiž vedou k narušení skladby střevní mikroflóry. Probiotika, která mají ale pomoci, můžou paradoxně uškodit. Pokud obsahují bakterii Escherichia coli Nissle. Ta se totiž ve střevech s nezdravou mikroflórou mění v potenciálně nebezpečný druh bakterie.

E. coli Nissle objevili za první světové války u vojáka, který jako jediný přežil vážnou epidemii průjmových onemocnění. Právě E. coli Nissle ho chránila. Proto se tento kmen bakterie používá v probioticích. Jenže jiné kmeny E. coli můžou člověku škodit. A E. coli Nissle se škodlivou může stát.

Nebezpečná proměna

Paradoxně u osob, které mají narušenou střevní mikroflóru po užívání antibiotik nebo konzumací západního jídelníčku bohatého na jednoduché sacharidy a nasycené tuky. Ale ti právě probiotika užívají nejčastěji na doporučení lékaře či lékárníka.

Mikrobiologové z University of Washington v Missouri v experimentálním výzkumu zjistili, že E. coli Nissle se ve zdravé střevní mikroflóře chová normálně a prospívá střevům. Ale v nezdravé, která prošla léčbou antibiotiky, nebo je ovlivněna stravou bohatou na sacharidy a nasycené tuky, se mění v nebezpečný kmen a proniká střevní sliznicí hlouběji a napadá ochranou vrstvu střev. Toto riziko přitom souvisí s rozvojem syndromu dráždivého tračníku a zhoršuje vrozenou fenylketonurii (poruchu metabolismu aminokyselin).

Zdravá probiotika

„Musíte si uvědomit, že velmi často nepoužíváme probiotika u lidí se zdravou mikroflórou. Použijeme je u nemocných, kteří mají sníženou rozmanitost druhové skladby střevních bakterií, mají nezdravý mikrobiom. A to se zdá jako podmínka, v níž se probiotika nejpravděpodobněji zvrhnou,“ tvrdí doktorka Aura Ferreir z University of Washington v Missouri.

Její tým však zdůrazňuje, že není důvod se vyhýbat probiotikům. Zvláště těm, která E. coli Nissle neobsahují. A těch je většina.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat