Houby podporují imunitní systém

Vědci z Austrálie zjistili, proč jsou některé houby velmi zdravé a podporují imunitní systém. Všechny houby totiž obsahují beta-glukany, polysacharidy, které jsou stavební jednotou jejich buněčných stěn. Některé houby jsou ale na tyto sacharidy bohatší a také je snadněji uvolňují při trávení. Jedná se především o asijské houby shiitake či maitake nebo evropskou houbu hlívu ústřičnou, ale betaglukany obsahují i houby z lesa.

Fyziologové z Griffith University v Brisbane prokázali, že houbové beta-glukany aktivují bílé krvinky v boji s infekcemi. Stimulují především makrofágy, které v nespecifické obranně těla napadají bakterie a jiné patogeny. Makrofágy pak předávají informace T-lymfocytům, které produkují protilátky a zahajují specifickou obranyschopnost.

Asijští léčitelé používají houby podobně jako byliny tisíce let. Mezi tzv. léčivé houby patří také v Evropě rostoucí hlíva ústřičná, která je rovněž bohatá na beta-glukany a jejíž konzumace prokazatelně podporuje imunitní systém. Australští vědci z Griffithovy univerzity pomohli odhalit princip účinku. A jak je to s jednotlivými druhy podrobněji?

Reishi

Je také právem nazývána božskou houbou nesmrtelnosti. Jedná se o parazitující nejedlou houbu. Najdeme ji na různých druzích stromů, nejčastěji nějak poničených či na pařezech. Nejčastější využití je při léčbě nádorů, též u alergiích či při psychických poruchách.

Hlíva

Tato houba je u nás velmi dobře známá a je hojně využívána v gastronomii. V přírodě ji můžeme najít od podzimu a někdy až do prosince. Roste v trsech u kmenů a pařezů, je totiž dřevokazná. Má stimulující účinky na náš organismus. Vyzkoušejte např. polévku, guláš a výborná je i v kombinaci s masem.

Maitake

U nás roste jen velmi vzácně, pochází z Japonska. Roste v trsech u kořenů a kmenů stromů. Dorůstá do zcela výjimečných rozměrů, váha dosahuje až kolem 50 kg. Také je nazvána houba stáří, právě pro její pozitivní vliv při léčbě civilizačních chorob.

Shitake

Jejím domovem je jihovýchodní Asie, kde také nalézá uplatnění ve zdejší kuchyni. Dle místa, na kterém roste, bývá označována dubová houba, vzhledem k jejímu obrovskému pozitivnímu vlivu na náš organismus hrdě nese jméno perla mezi houbami. Působí výrazně proti všem virům. V kuchyni je vynikající při přípravě pokrmů, jako je rizoto a těstoviny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat