Soutěživost na pracovišti: Je opravdu tak výhodná?

Jak dobrá je soutěživost na pracovišti? Na tuto otázku zní jasná odpověď: vůbec. Soutěživost totiž vyvolává v kolezích potřebu chovat se velmi neeticky. Vyplývá to z psychologických experimentů provedených na univerzitě v Bonnu. Ženy přitom dokážou daleko lépe odhadnout míru sabotáže ze strany kolegů a samy je tak potápějí méně. Muži jsou v tomto extrémní. V konkurenčním boji se snaží kolegy vždy sabotovat jen proto, že mají strach, aby se jim to nestalo taky. Bohužel výsledkem je, že je velmi často povýšen neschopný muž, který umí mistrně potápět druhé.

Muži versus ženy

„Muži podvědomě přeceňují rizika toho, co se stane jim samotným, zatímco ženy dokážou riziko odhadnout mnohem přesněji,“ tvrdí psychologové z Bonnské univerzity.

Z experimentů dále vyplývá, že ženy a muži jsou stejně schopní v soutěži uspět. Jejich kompetence a vědomosti se neliší podle pohlaví. Ale muži potápějí kolegy mnohem více než ženy, protože nedokážou odhadnout možná rizika. Jednají preventivně velmi neeticky, aby si zajistili vítězství. Ženy se sice neetického chování dopouštějí také, ale lépe odhadují míru rizika.

Soutěživost rovná se sabotáž

„Chtěli jsme jasně poukázat na rozdíly mezi pohlavími v neetickém chování, jako je například sabotáž, a pochopit neviditelné mechanismy s cílem vytvořit protiopatření v dlouhodobém měřítku,“ tvrdí doktor Simon Dato z Bonnské univerzity.

„Všechny aktivity k omezení výkonu druhých lze považovat za sabotáž. Z toho důvodu muži vyhrávají častěji, ačkoli dosáhnou úplně stejného výkonu jako ženy. Muži totiž častěji použijí sabotáž, aby protivníky zlikvidovali. Ženy a muži nemají odlišné morální hodnoty, ale muži vnímají své prostředí jako mnohem soutěživější,“ tvrdí profesorka Petra Niekenová z Technologického institutu v Karlsruhe, která na výzkumu spolupracovala.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Vepřové kotlety s hruškami

(4 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:37
78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat