Užívání antikoncepce negativně ovlivňuje psychiku

Antikoncepční pilulky stále patří mezi nejoblíbenější ochranu proti početí. A to i přesto, že o jejích vedlejších účincích už se mluví natolik otevřeně, že i sami výrobci je přiznávají. Nově se k nim ale připojuje jeden další – zvýšené riziko sebevraždy.

Rozhodla jste se pro hormonální antikoncepci? Pak určitě víte o tom, že tyto pilulky s sebou přinášejí i možnost onemocnění jako je trombóza, srdeční infarkt a rakovina prsou. Víte ale, že mohou mít vliv i na vaši psychiku?

Další vedlejší účinky

Už v roce 2017 přišla dánská univerzitní klinika v Kodani se studií, kde na půl milionu testovaných osobách prokázala souvislost mezi užíváním hormonální antikoncepce a zvýšeným rizikem sebevraždy. Při tom počet žen, které bránily početí tímto způsobem a pokusily se o sebevraždu, byl až dvakrát vyšší než u žen, které žádnou hormonální antikoncepci neužívaly. Největší riziko bylo pozorováno první dva měsíce od prvního užití tabletky, což je připisováno velkým hormonálním změnám na začátku.

Na základě této studie provedla Evropská agentura pro léčivé přípravky vlastní výzkum rizik hormonální antikoncepce. A výsledky se potvrdily. Nově tedy bude příbalový leták doplněn o další dva možné vedlejší účinky – a sice o upozornění na možnost vzniku deprese, která může mít za následek až zvýšené riziko sebevraždy.

Varování se zvyšuje

Na druhou stranu úplně nový poznatek to není. Už nyní najdete v mnoha příbalových letácích upozornění na možné výkyvy nálad a deprese, které mohou být způsobeny užíváním hormonálních tabletek. Je ale nutné varování zvýšit a zdůraznit souvislost mezi depresemi a nebezpečím sebevraždy. Odkdy ale budou aktualizované příbalové informace vydávány, není zatím jisté.

Antikoncepci tedy ano, nebo raději ne?

Na základě statistických údajů je v České republice 48 % žen užívajících hormonální antikoncepci; v Praze je jich dokonce až 70%. Pokud k nim patříte, nepropadejte hned panice. Ne všechny vedlejší účinky se projeví u všech konzumentů. Ani hormonální pilulka není často jediným důvodem vzniku deprese. Je ale dobré se začít více pozorovat. Změnila se po a během užívání pilulek nějak vaše nálada? Pokud máte pocit, že trpíte nějakými vedlejšími účinky užívání hormonální antikoncepce, navštivte svého gynekologa. S ním můžete následně prodiskutovat, jaké jsou jiné možnosti ochrany proti početí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat