Posilování je pro snížení tuku na srdci lepší než běh

Tuk uložený v obalech srdce – epikardiální a perikardiální tuková tkáň – souvisí s rozvojem onemocnění srdce a věnčitých cév srdce. Konkrétně s tvrdnutím tepen a ukládáním tukového plaku v nich. Následkem těchto problémů se může vytvořit infarkt, který může končit smrtí. Nejlepší prevencí ukládání tuku v podkoží, kolem srdce a také v cévách jsou pohyb a vyvážená strava. Dánští vědci teď prokázali, že při hubnutí tuku uloženého na srdci je účinnější posilování s činkami a stroji, tedy silové cvičení, než aerobní pohyb jako běh či jízda na kole.

Kardiologové z Kodaňské univerzity provedli experimentální srovnávací analýzu. Skupinu obézních osob, které ale netrpěly před začátkem výzkumu žádnou chorobou srdce, rozdělili na tři části. Jedna zůstala pohybově neaktivní jako doposud, druhá se věnovala silovému cvičení (posilování) a třetí se věnovala aerobnímu (kardio) pohybu.

Není cvičení jako cvičení

Epikardiální tuk (uložený přímo na povrchu srdce) mizel u obou cvičících skupin. Ve srovnání s necvičící částí vzorku se snížilo jeho množství o dvaatřicet procent u kardio skupiny a o čtyřiadvacet procent u skupiny posilující. Perikardiální tuk (uložený v osrdečníku) se ale kardio cvičením neodbourával vůbec, zatímco posilováním ho ubylo o jednatřicet procent. Přitom perikardiální tuk je považován za jeden z významných faktorů pro rozvoj kornatění tepen (aterosklerózu).

Autoři nezkusili kombinaci obou typů pohybu, ale zřejmě je to ideální situace pro zdraví srdce a cév.

Prevenci je třeba kombinovat

Předcházet onemocnění srdce a cév lze nejlépe zdravým životním stylem. Ačkoli obezit sama o sobě je větším rizikovým faktorem pro rozvoj rakoviny a metabolických poruch. Navíc platí paradox obezity. Obezita sice zvyšuje riziko onemocnění chorobami oběhové soustavy (včetně infarktu a mrtvice), ale když už člověk infarkt či mrtvici dostane, obézní člověk tyto příhody přežije s vyšší pravděpodobností než člověk normální postavy. Jenže osoby s normální tělesnou hmotnostní (nízkým obsahem tuku v těle) utrpí infarkt či mrtvici výrazně méně často

„Celkově vzato naše výsledky naznačují, že silové cvičení je výhodnější než výkonnostní pohyb, protože posilování omezilo množství perikardiálního tuku, ale také zvýšilo kondici a sílu svalů, zatímco aerobní pohyb pouze zlepšil kondici,“ tvrdí autoři z Kodaňské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat