Příznaky, které signalizují nedostatek vitaminu A

Nějak podivně vás svědí oční víčka? Pak je na konzumaci batátů nebo rajčat nejvyšší čas. Jde totiž o učebnicový příklad absence vitaminu A! Ovšem zbystřit byste měli i při častých střevních infekcích a šerosleposti.

Že vitamin A souvisí jenom s očima? Ale kdeže. Tato v tucích rozpustná látka zasahuje do fungování imunitního systému i reprodukce. Zároveň podporuje krevní cirkulaci, zpomaluje proces biologického stárnutí a zlepšuje kvalitu pleti i vlasů. Nelze opomenout, že rovněž „kontroluje“ stav sliznic a zahání únavu. Jakožto silný antioxidant navíc snižuje riziko mnoha chronických onemocnění. Denní doporučená dávka „áčka“ je něco mezi 0,8 až 1 mg, přičemž ho můžete čerpat například z batátů, dýně, rajčat nebo hovězích jater. Co když ho v těle nemáte dost? Zpravidla to naznačují tyto indicie…

Pomoc, to strašně svědí!

Prvním varovným příznakem absence „áčka“ bývá zánět očních víček doprovázený nepříjemným svěděním i pocitem pálení. Na jeho „podmíru“ by vás však měla upozornit i náhlá šeroslepost, popřípadě vysušení slzných kanálků a dehydratace vnějšího oka (xerophthalmie). Podle čeho dalšího lze odhadnout, že se rýsuje problém?

Trable zvaná hroší kůže

Hyperkeratóza. Pokud vám tento termín nic neříká, jde o zhrubnutí a zrohovatění epidermu. To nepředstavuje jen estetický problém, neboť praskliny objevující se na místech vystavené zátěži, což jsou ruce a nohy, dost bolí. I tahle patálie nastává, když organismus volá po vitaminu A! Ovšem může být i hůř, neboť žádnou výjimkou není ani frynoderma. Slovník cizích slov tuto chorobu vysvětluje jako onemocnění, při němž pokožka svým vzhledem připomíná bradavičnatou kůži ropuchy. Ano, čtete správně.

Časté průjmy a střevní infekce

V případě, že člověk čelí nedostatku jmenované látky, má jeho gastrointestinální trakt tendenci produkovat méně hlenů, jež poskytují ochrannou bariéru žaludečním sliznicím. Tahle situace poskytuje ideální podmínky pro množení mikrobů a vznik průjmů i infekcí. Oslabená je ale také imunita, která není schopná čelit útočícím choroboplodným zárodkům. Stačí vám tyto důvody k tomu, abyste si příjem „áčka“ začali bedlivě hlídat?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat