Cvičení proti stresu všedních dní

Už jen lehké cvičení může pomoci srovnat si myšlenky. A až nastane stresová situace, budete připraveni reagovat vědomě a soustředěně.

Soustředěnost je proti stresu nejlepší – to slýcháme a čteme prakticky na každém rohu. A není divu! Starosti všedních dní nám kradou myšlenky a naše tělo pak reaguje. Meditace a cviky na zlepšení soustředěnosti jsou cestou správným směrem dostat svůj život zase do rovnováhy a zcela vědomě do klidu.

Jak prožít den intenzivněji

Nejdříve je nutné vypnout „autopilota“. Člověk si ani neuvědomuje, kolik věcí během dne udělá bez přemýšlení, bez kontaktu se svými smysly. Soustředění slouží k tomu, prožít právě probíhající okamžik a všímat si všeho, co se děje. Možná právě namítnete, že samozřejmě víte o všem, co děláte. Ale k tomu právě slouží autopilot – abychom životem prošli tak nějak lehčeji. Proto je velmi důležité si hned na začátku uvědomit, kdy jednáme pod jeho vedením. Jen pokud se naučíme ovládat zase sami sebe, bez jeho pomoci, dokážeme vědomě reagovat na nepříjemné situace.

Cvičení na podporu soustředění

Chuť

Najděte si něco, co máte rádi, a co lze konzumovat, a položte si kousek do dlaně. Pozorně si to prohlédněte a zkuste popsat, co vidíte. Představte si třeba, že jste novorozenec nebo mimozemšťan a nic podobného jste ještě neviděli. Až budete hotovi, pomalu ohněte ruku a vložte si jídlo do úst. Ale nepolykejte, jen nechte položené na jazyku a vnímejte, jaké chutě se vám po ústech rozlévají. Asi po minutě můžete začít kousat a následně jídlo spolkněte. Uvědomujte si každou vteřinu, dokud sousto neklesne až do žaludku.   

Osvoboďte tělo a mysl

Najděte si činnost, kterou děláte pravidelně každý den a pokuste se být u ní „při vědomí“. Nepřemýšlejte o tom, co děláte, jednoduše ji prociťte. Například sprchování – uvědomte si teplotu a vlhkost vody? Vnímejte pohyby, které děláte při umývání a následném oplachování, jako byste je dosud nedělali. Uvědomte si také, kdy se váš autopilot snaží převzít vedení, a také si uvědomte okamžik, kdy se vaše koncentrace vrátí zase k vnímání sprchování.

A to nejjednodušší na konec

Každý den, když procházíte stejnými dveřmi nebo když sedíte třeba na židli, dobře si všímejte, co se děje kolem – zvuky, vůně, to, co vidíte. Dbejte také na to, co se děje s vaším tělem. Pravidelným cvičením koncentrace získáte stále větší kontrolu nad sebou samými. Nejenže vás pak jen těžko něco překvapí, ale pokud by nastala kritická situace, dokážete ji s pomocí vědomého soustředění a něco málo meditace bez větších útrap překlenout.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat