Lidé se stiskem leklé ryby mohou mít ztučnění jater

Nezdravý životní styl a nedostatek pohybu se mohou neblaze projevit na zdraví jater. Podle vědců z Nového Zélandu lze nealkoholové ztučnění jater přitom u člověka poznat s předstihem podle stisku jeho ruky. Pokud podává druhému při seznámení svou ruku, ale jeho stisk připomíná leklou rybu, může mít právě ztučnění jater. A také nemocné srdce.

Neléčené ztučnění jater vede k dlouhodobému zánětlivému procesu v tomto orgánu, po němž jsou játra zjizvená. To může vyvolat jak rakovinu, tak cirhózu a úplné selhání jater.

Přitom mnozí štíhlí lidé, kteří se domnívají, že jim něco takového nehrozí, mohou mít v játrech zásoby tuku. Zdravá játra přitom neobsahují žádné tukové zásoby.

Vědci z University of Auckland vyšetřili čtyři tisíce mužů a žen. Měřili sílu jejich stisku ruky a vztáhli to ke zdraví jater. A z analýzy vyšlo, že čím slabší stisk ruky, tím spíš člověk trpěl nealkoholovým ztučněním jater.

Neslušnost nebo důsledek nemoci?

Kardiologové z Londýnské univerzity před dvěma roky přišli s podobným závěrem. Tedy že člověka, který při podání ruky nabídne leklou rybu místo pevného stisku, není dobré odsoudit za neslušné chování. Spíš je dobré ho poslat na vyšetření srdce. S velkou pravděpodobností ho má totiž poškozené a nemocné.

Podle expertů z Queen Mary University v Londýně totiž tito jedinci velmi často mají zvětšené poškozené srdce, zatímco velmi pevný stisk poukazuje na silné zdravé srdce.

„Větší síla stisku ruky souvisí se zdravějším strukturou srdce a jeho funkčností,“ tvrdí profesor Steffen Petersen z Queen Mary University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat