Je na čase vyzkoušet účinný přerušovaný půst

Přerušovaný půst je přesně to pravé pro ty, kteří chtějí zhubnout bez přísné diety. Víte, jak přerušovaný, nebo také intervalový půst funguje?

Přerušovaný půst znamená, že přerušujete svůj jídelní rytmus a po nějakou dobu se vzdáváte jídla. Fáze půstu trvají zpravidla několik hodin až po jeden nebo dva dny. Odborníci doporučují alespoň 16 hodin, pak je zcela určitě všechno z žaludku stráveno a zásobníky energie jsou prázdné. S pomocí přerušovaného půstu byste měli zhubnout zdravým způsobem.

Pro naše tělo žádný problém

Velkou výhodou přerušovaného půstu je jednak jeho délka a jednak časové rozmezí, tedy od večera do příštího poledne. Protože v doporučovaných 16 hodinách je započtený i třeba 8 hodinový spánek, kdy stejně člověk většinou nejí. A pro následující konzumaci potravin neexistují žádná omezení.

Na půst bylo naše tělo nastaveno už v době kamenné – protože ne vždy bylo jednoduše jídlo dostupné. A s ohledem na to, lidé jedli do sytosti, kdykoliv to jen bylo možné, aby si uložili rezervy na „hladové časy“. Tělo si tak v době hladu bral jednoduše energii ze zásob. Tento mechanismus je v těle zachován dodnes, takže držet intervalový půst pro něj nepředstavuje žádný problém.

Jak se hubne při přerušovaném půstu

Aby tělo získalo potřebnou energii, přemění si nejdříve sacharidy, protože měnit tuky je namáhavější. Teprve až jsou asi po dvanácti hodinách zásobníky sacharidů prázdné, nastupuje na řadu spalování tuků. Pokud se budete postit 16 hodin, začne vaše tělo tedy přeměňovat i tuky a vy budete hubnout.

Varianty půstu

Na světě existují různé formy intervalového půstu. Jednou z nejoblíbenějších je metoda 16 : 8, ovšem rozhodnout se může každý sám podle sebe, která varianta mu bude vyhovovat nejlépe. V zásadě platí, že během půstu je dovolená pouze voda, čaj a káva (nejlépe černá).

16 : 8

Tato varianta je perfektní pro začátečníky, kteří chtějí půst zařadit do běžného dne. Půst tak připadá na 16 hodin, ve zbylých 8 hodinách pak můžete jíst. Pokud raději jíte večer, vynecháte jednoduše snídani. Kdo si nedokáže představit den bez snídaně, vezme si ji trochu později. Je tedy možné nasnídat se v 11 hodin dopoledne a jíst pak poslední jídlo v 7 hodin večer.

36 : 12

U tohoto principu jíte jeden den úplně normálně. Přes noc a následující den nejíte nic a půst přerušujete až snídaní dalšího dne.

20 : 4

Tady jíte jen 4 hodiny denně. Takový půst je doporučovaný jen na krátkou dobu a rozhodně není pro začátečníky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat