Únava či mokrá plínka. Nejen proto miminka nespí

18.11.2019 | Děti a rodina

Zatímco vy padáte únavou a toužebně vyhlížíte okamžik, kdy se budete moct na chvíli svalit do peřin a oddat se spánku, váš drobeček na vás kouká z dětské postýlky široce otevřenýma očima nebo nepřestává plakat? Pak za tím může stát některý z následujících důvodů.

Hlad, zima/horko, plínka

Tohle samozřejmě napadne každou maminku jako první, ale není třeba si nic nalhávat. Občas už po celém dni tak padáme únavou, že právě na takto základní věci si už nevzpomeneme a hledáme mnohem složitější důvody nespavosti našeho drobečka. A tak se ujistěte, že miminko nemá hlad, neskrývá nějaké překvapení v plínce nebo mu není zima. Ostatně i opačný extrém, tedy horko, může spánek miminka oddalovat.

Plenková vyrážka

Tip redakce

Tělové mléko Linteo Baby s Bio měsíčkem lékařským obsahuje certifikovaný extrakt z bio měsíčku. Hydratační mléko pro děti s oleji z mandlí a meruněk spolu s bambuckým máslem přirozeným způsobem vyživuje, chrání a pečuje o pokožku celého těla.
Výtažky z rozmarýnu, tymiánu a levandule dodávají mléku jemnou vůni, která zklidňuje před spánkem. Vyživuje pokožku do hloubky a navrací jí jemnost a pružnost.
Doplňte jej vlhčenými ubrousky Linteo Baby, které jsou ideální pro jemnou a šetrnou očistu pokožky vašeho děťátka.  Jsou napuštěné pečujícím mlékem s obsahem extraktu měsíčku lékařského. Ubrousky čistí, zjemňují a pečují o dětskou pokožku v oblasti opruzenin.

Pod plínkou se také může skrývat vyrážka. Nemusíte se hned lekat je to běžný stav, který ovlivňuje většinu dětí v určitém okamžiku nového života. Objevuje se na hýždích, stehnech nebo na jakékoli jiné ploše pokryté plenkami. Je charakterizována červenými pupínky a může být způsobena celou řadou věcí. A také to může být jedna z příčin proč vaše miminko nemůže zabrat.

Přílišná únava

Zní to trochu jako protimluv – je-li dítko unavené, protože šlo spát později než obvykle, pak by přece mělo během mžiku usnout jako špalek. Nebo ne? Bohužel… Děti totiž mají rády jasně daný rozvrh, který by se měl dodržovat. A tak dáte-li je spinkat o něco později, narušíte jim jakési „vnitřní hodiny“ a tím i spánkový cyklus. Zjednodušeně řečeno jste tak nějak propásli hodinu, kdy je miminko či batole zvyklé usínat. A to se nevyplácí.

Změna zvyků

A když už jsme u toho rozvrhu – malé děti milují nejrůznější pravidelné rituály, které jim dávají pocit bezpečí. A tak pokud u vás každý večer vypadá například tak, že děťátko nakrmíte, vykoupete a pak ho uspáváte, dítě si rychle zvykne. V případě, že z nějakého důvodu tento rituál porušíte, může se stát, že drobeček prostě neusne.

Příliš mnoho podnětů

Dítě by mělo usínat v co nejklidnějším prostředí. To znamená žádná hlasitá konverzace, televize nebo hudba. Také světlo může bránit miminku usnout. Chvíle uspávání nesmí dítěti poskytovat příliš mnoho rozptylujících podnětů.

Závislost na mamince/tatínkovi

Občas se stává, že jako miminko navykneme svého potomka usínat v naší náruči. To je sice krásné a každý rodič si chvíli, kdy mu jeho milované děťátko usíná na těle, rozhodně užívá, ovšem do budoucna to může znamenat problém. Některé děti pak ani v předškolním věku nejsou schopny samy usnout a vyžadují přítomnost rodiče po svém boku. Jenže přijdou situace, kdy to není možné. A to vede k potížím s usínáním a spánkem. Naučte proto své dítě usínat bez vaší asistence, případně jen ve vaší přítomnosti, nikoli ve vaší náruči.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat