Skryté důvody vypadávání vlasů

Pomoc, už zase je v odtokovém sítku chomáč vlasů! Jestli to takhle půjde dál, začnete nosit čepice a klobouky? Tak snad to nebude tak horké. Prvotní je včas odhalit příčinu. Které signály těla prozrazují, že něco není v pořádku?

Každý ztrácí vlasy. Během sprchování, mytí vlasů nebo česání „hlava“ denně přijde o 50 až 100 vlasů. Z důvodu, že se staré vlasy nahrazují novými. Je sice pravda, že na vině je také genetika, stres, používání vlasových produktů na bázi chemikálií, stylingové přístroje, špatná strava, drsné klimatické podmínky nebo nesprávná péče, nicméně někdy za ztrátou koruny krásy stojí i zdravotní problémy. Které?

Alopecie

Alopecie je autoimunitní porucha, při které imunitní systém útočí na vlasové folikuly (struktury, které hostí kořeny vlasů). Alopecie je přitom jedním z hlavních důvodů vypadávání vlasů u žen i mužů, častěji však trápí lidi mladší 20 let. Vyznačuje se ztrátou kštice v kulatých skvrnách, jež jsou patrné na pokožce hlavy. (V některých případech může dojít ke ztrátě vlasů i na jiných částech těla). Přesná příčina této poruchy není známá, tvrdí se však, že za vším stojí stres nebo rodinná anamnéza, konkrétně diabetes 1. typu či revmatoidní artritida. V současné době neexistuje žádný lék přímo na alopecii, nicméně vždy se dá vlasům nějak pomoci. Poraďte se proto se svým lékařem o svých možnostech.

Syndrom polycystických ovarií

Řídké vlasy a jejich ztráta značí i důsledek hormonální nerovnováhy, jenž je typická pro polycystický ovariální syndrom. Ten vede k přetížení testosteronových nebo androgenních hormonů v těle, které interagují s enzymem nalezeným ve vlasových folikulech a přeměňují se na jeho derivát dihydrotestosteron (DHT). Ten vlasům nedělá dobře. Mezi další příznaky polycistického ovariálního syndromu patří růst vlasů v obličeji, nepravidelná menstruace, akné a cysty na vaječnících. Včasná diagnostika a správná léčba pomáhají vyhnout se dalším komplikacím, ke kterým patří vysoký krevní tlak, neplodnost a deprese. A co dalšího můžete v souvislosti se stavem svých vlasů očekávat?

Anémie

Ti, kteří trpí anémií s nedostatkem železa, obvykle mají řídké a křehké vlasy. Proč? Kvůli nízké hladině železa v těle v krvi chybí dostatek červených krvinek, jež transportují kyslík do buněk v celém těle, včetně vlasových folikulů. Bez dostatečného množství kyslíku se vlasy zbaví nezbytných živin potřebných pro jejich růst a sílu. Ovšem to není všechno. Spolu se ztrátou vlasů anémii dost často doprovází extrémní únava, studené končetiny, slabost a bledá pokožka. Pozorujete něco takového,

Hypotyreóza

Hypotyreóza nebo nedostatečně aktivní štítná žláza je další příčinou vypadávání vlasů. Štítná žláza je zodpovědná za vylučování hormonů štítné žlázy, které jsou potřebné pro správný růst a vývoj těla, včetně vlasů. Opět platí, že je nutné se o svém stavu poradit s lékařem.

Infekce

Nezdravá pokožka hlavy může způsobit zánět vlasových folikulů, což znesnadňuje růst vlasů. Jak jde čas, dochází i k jejich ztrátě. Existují přitom různé typy infekcí, ale nejčastější je jistý druh plísně s názvem tinea capitis.

Nedostatek zinku

Nízká hladina zinku v těle taktéž nevěstí nic dobrého. Slabé a lámavé prameny, jež mávají na rozloučenou, určitě nikoho nepotěší. Suma sumárum, zinek je důležitý minerál podporující reprodukci buněk, růst a opravy tkání. Pokud jej nemáte dostatek, rozlučte se s tím, že vám husté vlasy budou proplouvat mezi prsty. Do své stravy zařaďte lískové a pekanové ořechy, kešu nebo třeba mandle. Mezi další dobré zdroje zinku patří červené maso, vejce, ústřice, krab, humr, luštěniny, celozrnné cereálie a mléčné výrobky, jako je sýr a nízkotučné mléko.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat