Dvacetiminutová meditace uprostřed dne výrazně sníží počet chyb při práci

Dvacetiminutová východní meditace uprostřed pracovního dne výrazně posílí centrum odhalování chyb v mozku. Ačkoli neurologové z Michiganu neprokázali, že by meditace zvýšila celkovou výkonnost mozku, rozhodně z jejich experimentálního výzkumu vyšlo najevo, že lidé po meditaci dělají výrazně méně chyb a při jejich odhalování si všimnou většího počtu omylů druhých a jsou schopni je napravit.

Vyšší aktivitu v centru pro odhalování a prevenci omylů prokázalo také skenování mozku. U kontrolní skupiny, která nemeditovala, ke zvýšení činnosti v této části mozku nedošlo.

„Výsledky našeho experimentálního výzkumu jasně dokazují, jak může dvacetiminutová meditace zvýšit schopnost mozku rozpoznat chyby a být vůči nim ostražitější,“ tvrdí doktor Jason Moser z Michigan State University. Studii publikoval vědecký časopis Brain Sciences.

Meditační techniky soustředění se na přítomný okamžik a vnitřní pochody v těle se na Západě stávají velmi populární. Možná také proto, že účinně ulevují od stresu, který je v západním stylu života všudypřítomný.

Začněte ještě dnes!

Možná teď tápete v tom, jak vlastně začít. Inspiraci najdete se v odborné literatuře či na internetu, lze také navštívit odborný kurz. Vždy však můžete zkusit úplný základ.

Najděte si klidné místo, kde vás nebude následujících 20 minut nikdo rušit. Pohodlně se usaďte. (Nohy by měly ležet rovně na podlaze, a to vedle sebe, nikoli přes sebe.) Zavřete oči a relaxujte. Přirozeně dýchejte. Nyní zaměřte pozornost pouze na dech. Hrudník, žebra, ramena a břicho se pohybují s každým nádechem. V tuto chvíli bude mít vaše mysl tendenci utíkat a vracet se k jiným myšlenkám, vy ji ale zkuste vždy přivést zpět k soustředění. To se dělá tak, že opětovně začnete sledovat pouze svůj dech.

Nezapomeňte, že cílem meditace není nepřítomnost myšlenek, ale jejich jemné utlačení stranou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat