Chrápání a apnoe jsou způsobeny nadbytkem tuku v jazyce

Lidé s nadváhou a obézní výrazně častěji chrápou a trpí tzv. apnoe, tedy zástavou dechu během spánku. Podle vědců z Pensylvánie jsou přitom vyluzování hlasitých chrčivých zvuků při spánku a zástava dechu způsobeny ztučnělým jazykem. Lidé se přitom v množství tuku v jazyku liší. Téměř vždy ale pomůže, když výrazně sníží množství uloženého tuku v těle. Pokud se v rámci indexu tělesných proporcí dostanou do normy, chrápání může zcela zmizet. Chrápání a apnoe jsou tak nejčastěji průvodním znakem obezity.

Genetika ovlivňuje nejen to, jak velký má člověk jazyk, ale také to, jestli a kolik tuku se v něm ukládá. Čím více tuku jazyk obsahuje, tím spíš člověk chrápe. Prokázali to vědci z Pensylvánie.

„Mluvíte, jíte a dýcháte pomocí jazyka, proč se v něm tedy ukládá tuk? Není to jasné, může to být jak genetikou, tak prostředím, ale čím méně má člověk tuku v jazyku, tím méně tento kolabuje do krku během spánku,“ tvrdí doktor Richard Schwab z University of Pennsylvania.

Podle jeho výzkumu redukce tuků na těle o deset procent vede ke zlepšení dýchání v noci o třicet procent. A komu se podaří zbavit nadbytku tuku a dosáhnout normální postavy, může přestat chrápat úplně.

„Teď, když víme, že je rizikovým faktorem pro chrápání a apnoe tuk v jazyku a že omezením množství tuku v těle se kondice zlepší, máme jasnou léčbu pro tyto problémy,“ míní doktor Schwab.

A jak ještě lze apnoe zmírnit?

Dejte si večer speciální drink

Mnozí „pacienti“ trpící spánkovou apnoí doslova přísahají, že sklenice teplé vody s jednou polévkovou lžící medu hodně pomáhá. Je to možné? Ano. Včelí produkt je přirozeně antibakteriální, takže očistí a zprůchodňuje dýchací cesty, navíc do jisté míry navozuje pocit ospalosti. Vsadíte na tento nápoj i vy?

Pěstujte pravidelný pohyb

Kromě toho, že vám cvičení pomůže zachovat si pracně získané křivky, přispěje i k posílení celého dýchacího systému. A to je to, oč tu běží! 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat