Dejte si čaj. Prospějete svému srdci a urychlíte hubnutí

Že nedáte dopustit na starou dobrou kávu? Otázkou je, zda víte, co všechno může nabídnout čaj. Mezi jeho přednosti totiž patří prevence rakoviny a podstatné vylepšení paměti. Do hlavy ale umí „nasadit“ i duševní pohodu!

Kdyby došlo na lámání chleba, tedy na výběr mezi kávou a čajem, bez většího přemýšlení byste zvolili šálek černého zlata? A proč vlastně? Protože dodává energii a pomáhá s koncentrací, zatímco příznivě ovlivňuje zdraví? O tyto přednosti není ochuzen ani čaj. A je vlastně jedno, na kterém konkrétním si pochutnáte!

Medikament s tradicí, která bere dech

Čajovník čínský je stálezelený keř, který se pěstuje v tropických a subtropických oblastech po celém světě, většinou ve formě hustě rostoucích živých plotů. Z jeho lístků se připravují všechny druhy čaje, a to včetně černého, zeleného, bílého i oolongu, přičemž se liší jen proces výroby a stupeň fermentace. Tato kulturní rostlina, kterou opečovávali lidé už před pěti tisíci lety, má fantastické účinky, jež se logicky „vylouhují“ i do vámi připraveného horkého nápoje. Které pozitivum na vás zapůsobí nejvíc?

Prevence rakoviny. V každé kapce

Antioxidanty a další prospěšné sloučeniny obsažené v uvedeném životabudiči jsou v odborné profesi spojovány s nižším rizikem jedné z nejobávanějších a nejnebezpečnějších chorob dnešní doby.

„Příznivé účinky čaje byly zjištěny zejména u rakoviny kůže, prostaty, plic a prsu, což jsou vlastně nejčastější typy této nemoci. Jeho pravidelná konzumace může být skutečně považována za dobrou prevenci,“ vysvětluje americká lékařka Uma Naidoo, která působí v Massachusettské všeobecné nemocnici, jež sídlí v americkém Bostonu.

Skvělá kondice srdce? Ta vás nemine

Výše jmenovaná zdravotnice rovněž zastává názor, že složky přítomné v zeleném i černém tekutém občerstvení přispívají nejen ke snížení škodlivého cholesterolu, ale také předcházejí vzniku krevních sraženin, jelikož udržují průchodné cévy. To pochopitelně prospívá celému kardiovaskulárnímu systému, který vykazuje menší pravděpodobnost poškození.

Rychlejší metabolismus a lepší paměť

Kofein přítomný v čaji vás téměř okamžitě vymaní z únavové krize, takže jde o vítaný doping. Ovšem pozor, zásluh má tento stimulant víc. Podle Umy Naidoo zrychluje metabolismus o bezmála 30 %. Nutno ovšem dodat, že je třeba si nápoj nevylepšovat cukrem, který by zeštíhlujícím schopnostem kofeinu zatnul tipec. V nápoji, jemuž je věnován tento článek, rovněž není nouze o přírodní aminokyselinu L-theanin, která zlepšuje paměť, přičemž navozuje duševní pohodu. Ani to nezní úplně špatně, nemyslíte?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat