Gen štíhlosti neexistuje

Gen štíhlosti neexistuje. Přesto někteří lidé mohou konzumovat téměř jakékoli množství potravy, aniž přiberou. Je to proto, že jim chybí určitý gen, který naopak způsobuje u jiných obezitu. Tímto genem je sekvence DNA vědci označovaná podle proteinu, který kóduje, tedy gen ALK. Háček spočívá v tom, že asi jedno procento populace tento gen vůbec nemá.

To nahrává genetickému způsobu léčby obezity. Když se totiž podaří gen pro ALK vypnout, lidé by mohli být štíhlí a zdraví, i když se budou přejídat.

„Vypnutí genu by jednoho dne mohlo být základem léčby obezity u lidí,“ míní profesor Josef Penninger z University of British Columbia.

Nejlepší je prevence

Každopádně nejlepší prevencí obezity je střídmá konzumace pestré a vyvážené stravy a dostatek pohybu. Spoléhat na genetickou léčbu je trvale neudržitelné. Přejídání totiž tvoří další problém, jak uživit osm miliard lidí na planetě s omezenými zdroji v době globální krize klimatu. Nicméně jedno procento populace skutečně může téměř jíst cokoli a nepřibere.

„Mohou jíst cokoli chtějí a metabolicky jsou stále zdraví a štíhlí. Jedí opravdu hodně, moc necvičí a stejně nepřiberou. Všichni dnes studují obezitu a její genetiku. My jsme si řekli, pojďme na to opačně a začněme studovat hubenost,“ dodal profesor Penninger.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat