Bylinky, které pohodlně přežijí zimu i venku

Venkovní teploty jsou prozatím příznivé, ale pokud jste si letos založili bylinkou zahrádku, je na čase se o ni dobře postarat, aby přežila i do následujícího roku. Rána začínají být chladná, a ne nadarmo se říká, že štěstí přeje připraveným. Víte, které druhy je nutné přenést dovnitř?

Pokud máte rádi teplo, pravděpodobně jste zarmouceni příchodem sychravých měsíců. Taky aby ne. Podzim a zima přinášejí různé radosti, ale i strasti. Jednou z nich je nahrazení čerstvých bylinek těmi sušenými nebo mraženými. Ne všechny druhy totiž mohou zůstat venku.

Levandule a ti druzí

Byliny mají různé tolerance, a tudíž i požadavky založené na řadě vlastností, a je na nás, abychom je poznali a uspokojili jejich potřeby. Co se týče levandule, tak ta je velmi odolná vůči nástrahám počasí, nicméně pokud uhodí velké mrazy, radši ji přikryjte látkou.

Obecně platí, že trvalky jako francouzský estragon, levandule, šalvěj, meduňka, andělika lékařská, máta (pokud tedy není třeba banánová) a pažitka si v zahradě mohou odpočinout právě v zimě. Ačkoli horní části rostlin v zimě odumřou, kořeny zůstanou naživu v nečinném stavu. Na jaře pak rostlinky obrazí. To je dobrá zpráva.

Zimní spánek pod dohledem

I rozmarýn, oregano a tymián čistě teoreticky mohou zůstat v zemi. Je možné, že jedna oblast vaší zahrady bude pro tyto rostliny lepší než jiná, takže trochu experimentujte. Tato skupina bylinek je odolná vůči některým mírným mikroklimatickým podmínkám, nicméně je to tak trochu risk. Proto se jako ideální řešení doporučuje zimní zahrada.

Bobkový list a citronová tráva se v průběhu času impozantně mění. Ačkoli je dobré nechat je v jejich přirozeném prostředí, my v Česku štěstí na teplo v zimě příliš nemáme. V mírném podnebí bobkový list a verbena patří na zahradu, v zimě je nutné přemístit je do interiéru, protože nevykazují toleranci vůči mrazu. (Pokud tápete, co patří přímo na váš okenní parapet, tak je to bazalka, kerblík, řeřicha, petržel, rozmarýn, pažitka, petrželka a meduňka.)

Rozmarýn lékařský

I u této bylinky platí, že jí svědčí spíš přesun do teplejšího prostředí, než ponechání napospas osudu. Ideální je, když rozmarýn máte zasazený v nádobě, která se s příchodem podzimu dá přemístit. A jak je tomu u oblíbené bazalky?

Jednoleté byliny, jako je bazalka a kopr, se vysazují každý rok na jaře, a to buď ze semen, nebo ze sazenic. Tyto druhy se s příchodem zimy musejí přenést do interiéru, ve kterém je sice omezen jejich růst, nicméně bylinky stále mají dostatek listů – pro kuchyň ideální. Dopřejte jim tedy dostatek světla, teplotu okolo deseti až dvaceti stupňů a přiměřenou zálivku.

Kalendářně řečeno, právě teď je čas na přípravu vnitřního prostředí. Máte dostatek místa pro všechny své oblíbené bylinky? Začněte přemýšlet, co a kam půjde. Během října se zároveň ujistěte, že všechny vaše rostliny odmítající zimu jsou bezpečně schované.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat