Zbytečné hříchy podporující vznik Alzheimerovy choroby

Kouříte, podceňujete spánek a příliš se nehýbete? To jsou hříchy, které se na vašem duševním zdraví mohou neblaze podepsat. A pěkně tučným písmem!

Alzheimerova choroba je nemoc, při které dochází k zániku mozkových buněk. Začíná velice pozvolna, a to mírným zhoršením krátkodobé paměti. Postupem času se však objevují problémy s vyjadřováním a rozhodováním, přičemž se dostavuje zmatenost, podezíravost i neschopnost vykonávat běžné denní úkony. V celosvětovém měřítku trpí podle lékařských odhadů tímto onemocněním bezmála 48 milionů lidí. Co všechno může přispět k prevenci? Tohle pro nižší riziko můžete udělat i vy!

Nekuřte

Asi každý si je vědom toho, že kouření má na zdraví devastující vliv. Cigaretový kouř obsahuje více než 4000 chemických látek, které se krevním transportem snadno rozšíří do celého těla. Jeho vdechování negativně ovlivňuje snad úplně všechno, a to včetně produkce hormonů, tvorby kostních buněk, trávení nebo schopnosti reprodukce. Náklonnost k nikotinu dle poznatků jisté studie také výrazně zvyšuje pravděpodobnost demence i Alzheimerovy choroby, protože způsobuje oxidační stres a vyvolává záněty, které poškozují mozek.

Hýbejte se

Trávíte každou volnou chvilku doma u televize? Tak to je špatně. Závěry výzkumu publikované v magazínu American Journal of Geriatric Psychiatry uvádí, že jedinci, kteří cvičí třikrát týdně necelou půlhodinku, vykazují menší riziko jmenovaného onemocnění, a to i když se vyskytuje v jejich rodinné anamnéze. Nemusíte se nutně huntovat v posilovně a zvedat těžká závaží, za preventivní formu cvičení je považována třeba chůze v mírném tempu. Nebo plavání, jízda na kole, jóga či jiná relaxační pohybová aktivita.

Spěte

Tak samozřejmě, že spánek se s dobrou kondicí zmiňuje asi nejčastěji. Ovšem pořád se podceňuje! Rozsáhlý průzkum, o něm informuje časopis Sleep, prokázal, že i jedna noc, při níž si dostatečně neodpočinete, přispívá k úbytku mozkové tkáně. To časem může vést právě k demenci i Alzheimerově chorobě.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat