Osvěžující meloun je zdravou alternativou mlsání

Kousek melounu není jen neskutečně dobrý a osvěžující. Existují totiž další čtyři důvody, proč si ho hned budete chtít koupit.

Jakmile začnou stoupat teploty na teploměru, změní se automaticky i naše chutě. Místo vydatných jídel si raději dáme lehká, která nás zároveň i osvěží a nebudou dlouho ležet v žaludku. Ještě že sezona melounů je od května do září! A nejenže vás melouny v horkém dni příjemně ochladí, dokážou navíc nastartovat i rychlejší spalování.

Proč jsou melouny tak zdravé?

Tak nejdříve – meloun je druh zeleniny (ne ovoce), čímž se vlastně vysvětluje, proč jsou zdravé. Patří do stejné skupiny jako dýně a pochází původně z Afriky. Ale jsou ještě další specifické důvody, proč jsou zdravou a chutnou svačinkou.

Mají málo kalorií, ale dokážou vás zasytit

Zatímco samy o sobě váží několik kilo, co do počtu kalorií spadají spíše do lehké váhy. Na 100 gramů připadá jen 38 kalorií, 1 gram bílkovin, 8 gramů sacharidů a žádný tuk. A jak už je z názvu vodního melounu patrné, skládá se z 90 procent z vody. 

Boduje na poli zdravých tekutin

Vysoký podíl vody vás dokáže velmi dobře zásobit tekutinami. A právě v létě, kdy je příjem tekutin tak důležitý, jsou melouny vynikající svačinou. Dokážou nejen zasytit, ale i uspokojit potřebu vody při stoupajících teplotách. Zároveň jejich močopudný účinek umí očistit ledviny, takže povzbuzuje i vaši látkovou výměnu. A to potřebujete, abyste spálili přebytečný tuk. Má to jen jeden háček – o svém močovém měchýři budete vědět častěji.

Dokážou spalovat tuky

Vodní melouny jako účinný spalovač tuku svému věhlasu vděčí především aminokyselině citrulinu. Ta se nepřímo stará o to, aby se v těle neukládal žádný nový tuk a zároveň povzbuzuje spalování už uložených tuků. Díky této aminokyselině se také roztahují cévy, takže jsou všechny orgány lépe zásobeny výživnými látkami. A kromě toho vědci ještě zjistili, že citrulin snižuje bolest svalů.

Zajišťuje lepší pojivost tkáně a krásnou pleť

S každým kouskem melounu porážíte první vrásky a celulitidu. Kromě vody obsahují totiž celou řadu zdravých látek. Ovšem v porovnání s ostatními druhy melounů, jich má vodní meloun nejméně. Platí pravidlo, že čím menší odrůda, tím více vitaminů a výživných látek obsahuje. Nejvíce obsahuje vitaminu C, který nepodporuje jen imunitní systém, ale posiluje také pojivost tkání a tím zajišťuje vyhlazenou pleť bez vrásek. Antioxidant lykopin chrání buňky před škodlivými volnými radikály, a zpomaluje tak stárnutí kůže. Komě toho dodává meloun tělu vitamin A, vitamin B6 a draslík.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat