Trestání vede děti k pokračování v nevhodném chování

Dávat dětem alternativy jejich chování, nikoli je trestat a pouze kritizovat. To radí němečtí psychologové všem rodičům, kteří chtějí své děti odvést od zlobení a nevhodného chování. Podle nich totiž trestání a kárání bez poskytnutí jiných možností donutí dítě, aby ve zlobení a špatném chování pokračovalo

„Děti se můžou odnaučit nevhodným tendencím jen tehdy, když jim je poskytnuta alternativa, nejen kritika. Když dáte dětem jedinou možnost – trest – kvůli špatnému chování, pak v něm pokračují,“ tvrdí profesor Andreas Eder z Univerzity ve Würzburgu.

Jeho tým během experimentálního výzkumu pracoval s elektrickými šoky a bolestí. I když děti věděly, že bude následovat bolestivý trest, přesto v určitém chování pokračovaly. Což dokazuje, že navzdory vědomí, že bude určité chování perzekvováno, stejně v něm pokračují.

Pozor na chyby

Když už dítě za nějaké chování potrestáte (nikoli bitím, samozřejmě), je velmi důležité vyvarovat se chyb, které vaši výchovu sabotují. O kterých mluvíme?

Trest za normální dětské chování

Děti jsou děti a podle toho se i chovají. Občas pláčou, mají záchvaty smíchu, předstírají, že jsou někdo jiný (někdy i zvíře), zkrátka se oddávají své fantazii. To ale není nic, za co byste je měli trestat!

Křik a nadávky

Samozřejmě, že se člověk občas neudrží a má chuť pořádně zařvat, ale i tak byste si to měli rozmyslet. Taková demonstrace síly dítě zastraší, nijak ho nepoučí a nevychová. Sice si bude pamatovat, že nemá dělat to a to, aby na ně tatínek nebo maminka nekřičeli, ale proč vlastně, to už mu jasné nebude.

Nedůslednost

Zatímco jednou něco zakážete, podruhé takové chování přejdete bez povšimnutí (a příště se už zase zlobíte a trestáte). Z toho bude dítě maximálně tak zmatené. Druhý typ nedůslednosti pak je, že když jako trest zvolíte například zákaz hraní na tabletu, nakonec se necháte dítětem uprosit a hry mu povolíte.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat