Bolí vás záda. Možná často civíte do mobilu

Chytrý telefon používá dnes většina populace včetně nejstarších ročníků. Civění do mobilu několik hodin denně ale mění držení těla. Lidé více než před sebe koukají šikmo dolů na displej. A výrazně to zatěžuje krční a hrudní páteř. Hrbení jen menší část populace pravidelně vyvažuje posilováním svalů a cvičením páteře. Proto v posledních dvaceti letech výrazně přibývá osob, které mají vážné potíže s bolestmi krku a zad.

Nejvíc trpí krční páteř

Tělo se po miliony let vyvíjelo ve vertikální poloze. A vyvinulo se tak, že hlava vyvíjí nejmenší tlak na krční páteř a svaly krku a horní části trupu, když se člověk dívá přímo před sebe a drží hlavu vertikálně. Jenže koukání do mobilu, tabletu či počítače vyvolává velký tlak na krční páteř a její svaly.

Přitom v průměru dnes lidé koukají do mobilu tři a půl hodiny denně. To je za rok o tisíc hodin zvýšeného tlaku na krční páteř navíc. Což se neblaze projeví na kondici oporné soustavy těla, pokud člověk pravidelně neposiluje a necvičí.

Mobil strůjcem zla

Vědci z Orlanda přitom zjistili, že polovina uživatelů chytrých telefonů vůbec netuší, že za jejich zdravotní potíže může právě užívání tohoto přístroje a nedostatek cvičení a pohybu. Přitom v prevenci problémů s páteří je potřeba cvičit pravidelně, cviky na páteř nejlépe denně. Lidé přicházejí k chiropraktikům a fyzioterapeutům až ve chvíli, kdy se nadměrná zátěž páteře projeví poškozením obratlů, plotének, svaloviny či nervů. A náprava pak není jednoduchá, natož rychlá.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat