Spánek posiluje imunitní buňky při boji s infekcí i rakovinou

O významu spánku na zdraví člověka toho bylo v posledních letech napsáno mnoho. Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek v rozsahu sedmi až devíti hodin se jeví jako pilíř prevence řady onemocnění. Ale může také léčit. Podle imunologů z Tübingenu především proto, že během spánku se výrazně posiluje imunitní systém.

Konkrétně funkce T-lymfocytů, které specificky reagují na infekci a nádorové buňky. Při spánku se totiž zvyšuje účinnost bílkovin, které T-lymfocyt připojují k bakterii či nádorové buňce, které má zničit.

Již jediná noc

„Naše objevy dokazují, že spánek má potenciál zvýšit účinnost reakce T-lymfocytů. Tohle je zvlášť významné s ohledem na vysokou míru spánkových deprivací a poruch v populaci, kdy lidé kvůli podmínkám jako jsou deprese, chronický stres, stárnutí či práce na směny nemají dostatek spánku,“ tvrdí doktorka Luciana Besedovsky z univerzity v Tübingenu.

Její tým provedl experimentální srovnání reakcí imunitního systému u dvou skupin osob. Jedna spala osm hodin, druhá musela přečkat noc bez spánku. Zatímco u první skupiny došlo během noci k výraznému posílení antigenních bílkovin u T-lymfocytů, u druhé skupiny naopak tyto proteiny nereagovaly správně a T-lymfocyty měly problémy připojit se k cizorodým buňkám, které měly zničit. Efekt byl patrný po jediné probdělé noci.

Tisíciletá moudrost

Spánek byl jako forma léčby infekčních onemocnění odporučován po tisíce let. Studie z Tübingenu vysvětluje molekulární princip toho, jak spánek podporuje imunitu a boj s infekcí. A také vysvětluje, proč lidé s nedostatečným spánkem častěji onemocnění infekčními chorobami a také rakovinou.

„T-lymfocyty jsou podstatné při specifické reakci imunitního systému v boji s nádorovými buňkami, s bakteriální infekcí či infekcí prvoky, s nedostatkem kyslíku v tkáních, záněty vyvolanými stresem a podobně,“ tvrdí tým z Univerzity v Tübingenu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat