Jídelníček, kterým hravě vyhrajete nad záněty

Antioxidanty, polyfenoly nebo kvercetin jsou prospěšné látky, které v boji proti nebezpečnému dlouhodobému zánětu potřebujete nejvíce. V jakých potravinách je hledat a co dalšího s vaším zdravím dokáží?

Stále více výzkumů poukazuje na přímou souvislost mezi chronickým zánětem a vážnými zdravotními komplikacemi, které zahrnují cukrovku, rakovinu, Alzheimerovu chorobu, kardiovaskulární onemocnění, deprese a různé infekce. I vy se zánětem, jemuž dle názoru odborníků nahrává genetika, stres i nedostatek pohybu, delší dobu „válčíte“? První pomocí může být správný jídelníček. Co se do něj vyplatí zahrnout?

Antioxidanty. Ty nabízí zelenina

O antioxidantech se poslední dobou hovoří ve všech pádech. Jedná se o živiny, které zpomalují biologický proces stárnutí, přičemž neutralizují volné radikály. To jsou vysoce interaktivní molekuly, jež poškozují buňky, čímž kromě jiného vyvolávají i výše zmíněnou patálii. Odkud tyto schopné spojence můžete získat? Bohatým zdrojem jsou papriky, listová zelenina, mrkev, květák, zelí i batáty. Na co dalšího se zaměřit?

Polyfenoly načerpáte nejen z jablek

Protizánětlivé fytochemikálie, které napomáhají regulovat činnost enzymů a ochraňují buněčné membrány a DNA? Seznamte se s polyfenoly, jejichž nejvýznamnějším „členem“ je pravděpodobně antokyanin, který podporuje jaterní funkce a tlumí záněty. Tedy alespoň podle amerických vědců, kteří za jeho neskromné zprostředkovatele považují jablka, borůvky, brusinky, třešně, hroznové víno či ředkvičky.

Kvercetin hledejte v česneku

Látkou vyloženě na lékařský předpis i je kvercetin (někdy se píše jako quercetin). Tento spasitel ze skupiny flavonoidů se vyznačuje nejen protiplísňovými, ale i antibakteriálními a protizánětlivými vlastnostmi. Zároveň přispívá k redukci škodlivého LDL cholesterolu a zlepšuje kondici kardiovaskulárního systému. Informují o tom poznatky rozsáhlého průzkumu, které široké veřejnosti představil magazín Journal of Nutrition. Dlužno dodat, že kvercetin „natankujete“ z cibule, česneku nebo brokolice.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320233, https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/anti-inflammatory-diet-benefits-food-list-tips/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat