Tyhle věci určitě nečistíte, ale rozhodně byste měli

02.09.2021 | Bydlení a design

I v sebečistější domácnosti se najdou předměty, na které se při úklidu pravidelně zapomíná. Přestože máte dojem, že jste ve smejčení vašeho hnízdečka precizní, jistě mezi výčtem předmětů najdete některé, na které jste zapomněli. Že ne?

Knihy

Milujete knihy a máte jich plnou knihovnu? A kolikrát už jste se při utírání prachu z polic pod nimi, věnovali jim samotným? Knihy je potřeba pravidelně udržovat a také větrat, aby nezačaly vlhnout a šířit nepříjemný zápach po bytě. Nikdy je neoprašujte nasucho, tím vrstvy prachu jenom rozvíříte. Nejprve prach vysajte vysavačem a poté knihy otřete hadříkem navlhčeným roztokem vody a lihu.

Mobilní telefon

Mobilní telefon máme denně v ruce a u úst. Kolikrát ho ale umyjeme? U většiny lidí končí údržba telefonu otřením o kalhoty či tričko. Na displejích se ale drží obrovská spousta bakterií, které je třeba čas od času odstranit. Ideální jsou k tomu prostředky na mytí oken, s odmašťující složkou.

Úchytky skříněk

V kuchyni, koupelně, ložnici nebo na chodbě, všude míváme kusy nábytku s úchytkami, kterým při úklidu věnujeme skutečně malou pozornost. Snad ještě v kuchyni, ale v koupelně si na ně vzpomene jen málokdo. Přitom právě zde se drží největší množství bacilů, které na skříňky přenášíme vlastníma rukama například po použití toalety. Zejména bakterie E. coli. V kuchyni nám zase hrozí kontaminace salmonelou, která se na úchytky dostává ze syrových potravin.

Madla zábradlí

Madla zábradlí nejčastěji pouze oprašujeme, někdy ani to ne, protože je používáme tak často, že na nich znečištění nemusí být patrné. Už teď je vám ale asi jasné, že je to jedno z nejšpinavějších míst našich bytů. Pořádně vypucovat byste ho měli minimálně jednou týdně.

Vysavač

Vysavač doma používáme nejspíše všichni. I ten je ale potřeba udržovat v čistotě. Vyměnit plný sáček za nový je jen začátek. Zapomínat byste neměli ani na filtry, průduchy a hadice vysavače, abyste zabránili víření prachu a bakterií po celém bytě. Hadice proplachujte horkou vodou a to samé platí i pro filtry, které zachytávají drobné částečky prachu.

Zdroj: https://www.goodhousekeeping.com/home/cleaning/g2550/best-cleaning-tips/, https://www.nytimes.com/guides/smarterliving/how-to-clean







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat