Strach z nového vás již nebude brzdit

Někteří lidé změny milují. Především takové, o kterých mohou sami rozhodovat. Jak ale ovládnout strach z nového a nebát se? Lze se to naučit!

Ale opravdu zajímavé to je až se změnami, které iniciují druzí. U takových změn, které nemůžeme ovlivnit ani řídit, které nás potkávají a na které musíme reagovat. Třeba stěhování kvůli práci nebo rozchodu. Takové změny nemá rád nikdo. Jak se s nimi vypořádat nejlépe, abychom zase mohli být šťastní? Bez pocitu hořkosti nebo zklamání?

Strach? Normální.

Špatná zpráva hned na začátek – je asi docela jedno, jak se ke změně postavíme. Vždycky to bude bolestný proces, který potřebuje čas. Ale, a to je ta dobrá zpráva, můžeme udělat alespoň něco, abychom se s novou situací vypořádali rychleji a lépe. Pak bude i pohled do budoucnosti růžovější a my silnější.

Ztráta kontroly – ale jen dočasně

Změna, která přichází zvenčí, znamená vždy ztrátu kontroly. Někdy máme tušení, ale většinou nás překvapí jako blesk z čistého nebe. A ztráta kontroly nad vlastním životem je pro většinu lidí hrozný a velmi nepříjemný pocit. Nakonec omezuje naši vlastní schopnost rozhodování. Ale tuhle fází „ochrnutí“ musíme překonat, ať už s podporou nebo bez ní. Je velmi důležité právě tehdy myslet naprosto racionálně a promyslet si, jak chceme momentální situaci vyřešit a co by k tomu mohlo pomoci.

Pozitivní myšlení

Ve fázi životní změny bychom měli ze svého slovníku úplně vymazat věty typu „Já přece nemůžu...“ nebo „Přece není možné/dovolené...“ Co při černých myšlenkách, které čas od času určitě vyplavou na povrch, pomáhá, je konkretizovat svůj strach a pocity a vylít si srdce člověku, kterému důvěřujeme. A k tomu patří samozřejmě také to, že změnu jednoduše přijmeme. A přijetí je vstupenkou do šťastné budoucnosti.

„No drama baby!“

A nakonec ještě jeden dobrý tip. Když se budete cítit beznadějně, zkuste tomu všemu odebrat na dramatičnosti. Zamyslete se nad tím, jak současná situace ovlivní váš celý život. Například, jestli je natolik zásadní, že o ní budete jednou vyprávět vnoučatům...







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat