Chůze je nejpřirozenějším spalovačem kalorií

Rozhodně se nechcete potit ve venku a při běhu se zadýcháváte. Přesto chcete zhubnout. Jaké máte možnosti? Jen vyjděte ven z domova. Kalorie se totiž dají spálit i při chůzi!

Chůze je nejpřirozenější pohyb člověka, od kterého mnozí očekávají schopnost spalovat kalorie. Tak jednoduché to však není. Počet kalorií, kterých se při chůzi zbavíte, závisí na mnoha faktorech, zejména na tělesné hmotnosti, rychlosti chůze a terénu. Pochopitelně platí, že čím rychleji chodíte, tím víc spalujete. Chůze po rovince je oproti té do kopce taktéž méně efektivní. Ale jak je to se skutečnými čísly a výsledky? Stačí, když se do toho skutečně zakousnete, kila půjdou dolů!

Na co se těšit?

Vědci v rámci jedné studie požádali 11 žen, aby denně (svižněji) chodily, přičemž dobrovolnice začínaly na 30timinutových procházkách. Pak chůzi postupně prodlužovaly, až se dostaly na 60 minut. Po šesti měsících všechny ztratily okolo 10 procent své původní tělesné hmotnosti, nejčastěji se však jednalo o 7,7 kilogramu. Tento výsledek ukazuje, že čas strávený chůzí prokazatelně může souviset s úbytkem hmotnosti, a to z jednoho prostého důvodu. Většině lidí, kteří chtějí zhubnout, postačí snížit svůj denní příjem o 500 kalorií. A právě ty se dají spálit tím, že noha nohu míjí. Na něco takového nemáte čas?

Narušení komfortní zóny

Vyhraďte si prostor aspoň třikrát týdně, a to v rozmezí 50 až 70 minut. Zaparkujte o pár ulic dál a do práce dojděte pěšky. Pokud máte před sebou menší nákup potravin, vynechte hromadnou dopravu. Vždycky se to nějak dá vymyslet! Pokud s tímto návykem spojíte i změnu stravy, výsledky se brzy dostaví.

Ke každému jídlu zařazujte porci zeleniny nebo ovoce. Pamatujte, že v každém pokrmu dne by měly být zastoupeny ideálně všechny základní živiny, tedy určitý podíl bílkovin, tuků a sacharidů. To platí pro celodenní režim, tedy od snídaně po večeři. No a hlavně se pravidelně větrejte na čerstvém vzduchu. Kromě hubnutí má chůze několik dalších výhod, které se vám budou líbit.

Menší kalhoty i vyrovnaná psychika

Vědci ji spojují se snižováním cholesterolu, mentální očistou a psychickou pohodou, sníženým krevním tlakem a eliminací rizika srdečních chorob, diabetu typu 2 a celkové úmrtnosti, jakožto i zlepšením celkové kvality života. Mezi její neméně důležité benefity také patří jednoduchost a nenáročnost. Nežádá si speciální pomůcky, jen dobré obutí. A kolikrát ani to ne.

V poslední době je velmi moderní barefooting neboli chůze naboso. Lidé, kteří trpí bolestmi zad nebo kloubů, by ji rozhodně měli vyzkoušet. Díky pružnějšímu způsobu našlapování se výrazně sníží otřesy a nárazy ohrožující pohybový aparát.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat