Léčebné schopnosti skryté v poslechu hudby

Že hudba je jen kulisou, která vám občas zpříjemní třeba úklid? Nenechte se zmást. Snižuje tlak, uklidňuje při stresu, napomáhá hubnutí a tlumí bolesti. Může z vás dokonce udělat lepšího řidiče!

Dnes 21. června se jako tradičně slaví Evropský den hudby. Tento svátek byl poprvé vyhlášen v roce 1982, a to na popud bývalého francouzského ministra kultury Jacka Langa, který byl nespokojen s tím, jak mladá generace tráví volný čas. Řekl si tedy, že by bylo hezké, kdyby se lidé více účastnili uměleckého tvůrčího procesu, čímž vznikl hudební happening, jehož scénou bývají parky, ulice, zahrady a další veřejně přístupné prostory. Co nevidět se tedy všude rozezní noty všech žánrů a my budeme naslouchat. A upevňovat své zdraví!

Rytmus místo prášků? Přesně tak

Již mnoho a mnoho výzkumu prokázalo, že muzika udělá dobře nejen uším, ale i celému tělu a psychice. Čím to je, že libozvučné tóny na člověka tolik působí? Odpověď je podle odborníků jasná. Dokáží zasáhnout i nejhlubší vrstvy mozku, jež jsou zodpovědné za emoce, náladu, komunikační schopnosti, vnímání bolesti, kreativitu nebo pracovní výkonnost. Tím to ale kupodivu ještě nekončí, neboť zvuk, jemuž se soustředěně vystavíte, má i další zajímavé vedlejší účinky.

Prevence srdečních chorob skrytá v rádiu

Třeba američtí kardiologové z Marylandu se na základě své studie domnívají, že poslech hudby má velice výrazný vliv na cévy, neboť je rozšiřuje a zlepšuje tak průtok krve. Může něco takového snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění? Prý ano! A stejně s ním i hladinu stresových hormonů, což k prevenci nepochybně přispěje. Písně, které vám jsou příjemné, mohou být dle názoru expertů také lékem na nespavost, slabou imunitu, arteriální hypertenzi nebo pomalý metabolismus, takže podporují hubnutí. A jak pomáhají řidičům?

Ticho, nerovná se bezpečnější řízení

Dopravních nehod bohužel stále přibývá. Připisuje se to hlavně riskantní jízdě a používání mobilních telefonů za volantem. Ale pozor, i s dodržováním předpisů by mohla pomoci hudba! Poznatky americké studie publikované v magazínu Ergonomics naznačují, že jedinci, kteří jí při cestování naslouchají, se v silničním provozu dopouštějí menšího počtu chyb. Tedy alespoň oproti řidičům, co preferují nerušené ticho.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat