Jak na otravný kašel u dětí

Urputné záchvaty kašle nás dokážou pořádně vyděsit – a to zejména u dětí. Kašel totiž umí děti pořádně potrápit – nevyspí se, nenajedí a jejich zdravotní stav se díky tomu rychle zhoršuje. Ne vždy je však návštěva lékaře nutná.

Zajímá vás, jak na kašel u dětí přírodními prostředky? A kdy je ten správný čas na návštěvu lékaře, pokud dobře míněné „bylinkové“ pokusy nezaberou? Na to vám odpovíme v dnešním článku.

Dráždivý kašel a ten suchý – obranná reakce organismu

Proč vlastně kašleme? Při nemoci se naše dýchací cesty zaplňují hleny a těch je zkrátka potřeba se nějak zbavit. Dnes se už však nemusíme spoléhat jen na mechanickou stránkou celého procesu. Celá řada bylinek a léků totiž dokáže hlen naředit (snížit jeho viskozitu) a tím mu pomoci k rychlejšímu opuštění sliznic. Dýchací cesty jsou ovšem podrážděné, takže bývá na místě i jejich zklidnění. Jinak námi může otřásat kašel ještě dávno poté, kdy je jeho původce dávno pryč.

Jaké druhy kašle rozeznáváme?

Je jich hned pět a identifikovat ten správný je nejlepší cestou k jeho úspěšné léčbě. A co je tedy „v nabídce“?

  • suchý kašel
  • vlhký kašel (doprovázený hlenem)
  • dávivý kašel (tento druh doprovází záchvaty a mnohdy i zvracení)
  • štěkavý kašel
  • chronický kašel (vyznačuje se obtížemi delšími než tři měsíce)

Bohužel neexistuje jeden univerzální prostředek na obtíže našich nejmenších. Každý kašel vyžaduje odlišný typ léčby.

Co ještě zvládneme vlastními silami

Suchý a vlhký kašel obvykle doprovází nějaké nachlazení, takže na ně zabere vhodně zvolený sirup na kašel. Lékárnici stačí popsat příznaky a sama vám doporučí vhodný sirup nebo kapky na kašel. Mnohdy je možné poptat i kombinované léky na chřipku a nachlazení, které řeší kašel jako jeden ze symptomů. Ovšem léčíte-li vlhký kašel, dejte pozor na jejich dávkování. Neměl by se totiž podávat později než pět hodin před spaním. Snižuje totiž viskozitu hlenu, jak jsme už psali výše, a tím vlastně kašlání dočasně podporuje. Což rozhodně není dobré na noc.

Jak na prevenci aneb Rozlučte se s kašlem

Mnohem lepší je však onemocnění předcházet, než ho posléze obtížně řešit. Dbejte proto u svého dítěte na několik faktorů, které poslouží jako podpora imunity.

  • Základem je zdravá výživa – dbejte na dostatek ovoce a zeleniny, ale také na vlákninu.
  • Dopřejte mu pohyb venku, co nejčastěji to půjde. Částečnou náhradou je i kvalitní větrání místností.
  • Do tipů na téma jak posílit imunitu také určitě patří dostatečný přísun vhodných tekutin (nejlépe voda nebo slabé čaje).
  • Nezapomeňte ani na přiměřené oblékání (s ohledem na venkovní počasí).
  • A v kritických obdobích se vám mohou hodit i vitaminy na imunitu, třeba nějaké šikovné multivitaminy pro děti, jako jsou například oblíbení a chutní Marťánci.

Jak dětem ulevit od kašle

Ovšem posílení imunity u dětí je značně dlouhodobý proces. A může se tedy stát, že vaše zlatíčko přesto onemocní. A jak mu tedy ulevit? Postarejte se o to, aby byl v pokojíčku nebo jiné místnosti, kde se dítě zdržuje, neustále vlhký vzduch. Pomoci vám může rozprašovač, ale i mokrý ručník nebo osuška na topení. Vsadit samozřejmě lze i na moderní řešení v podobě čističky vzduchu se zvlhčovačem (v případě opakovaných infektů, na které často trpí děti ve školce nebo v prvních ročnících školy, se vám investice do ní brzy vrátí).

Podávejte dostatek tekutin (pomáhají ředit hlen a zabraňují vysychání sliznic) a dostatečně větrejte. Ovšem nejlépe v případě, kdy je dítě v jiné místnosti. Mohlo by se totiž nachladit ještě více. A doplňky na imunitu určitě podávejte i nadále. Při infekci je totiž klíčový zejména vitamin C, kterého v tomto ohledu „není nikdy dost“. Zásoba čerstvého ovoce a zeleniny u postele nemocného by pak měla být samozřejmostí.

 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat