Projekt Půlmaratonská stonožka. Podpořte i vy onkologicky nemocné děti

Že sportem se dá jenom hubnout? Ale kdeže! Už jste někdy viděli běhající stonožku, která chce pomáhat rodinám v tíživé situaci? Jedna taková se na start svého životního závodu postaví už za pár dní. Můžete být při tom!

28. březen. To je den, kdy se narodil třeba pedagog Jan Amos Komenský, spisovatel Bohumil Hrabal nebo scenárista Zděnek Svěrák. Když nahlédneme do blízké budoucnosti, i letošní osmadvacátý březen bude v mnoha ohledech významný. V rámci Sportisimo ½ Maraton Praha 2020 RunCzech se poprvé představí charitativní projekt Půlmaratonská stonožka, jehož cílem je finanční i mediální podpora Nadačního fondu šance onkoláčkům. A že o zážitky a emoce nebude nouze, je předem jasné!

Pohybem nejen k lepší kondici

Zmíněný projekt se od jiných charitativních akcí dost liší. Jeho vznik doprovázel pot, žízeň, dost možná i puchýře a bolavé svaly. Mají ho totiž na svědomí pracující maminky, které si společně chodí zaběhat v okolí Davle. Právě při jednom ze společných výběhů se zrodil nápad na zdolání půlmaratonu za účelem pomoci vážně nemocným dětem. Výzva je to pořádná, protože bezmála 22 kilometrů poběží deset maminek, a to v jednom kostýmu stonožky, přičemž se to celé pokusí zvládnout v čase 2 hodin a 30 minut. Jedinečnost tohoto originálního týmu spočívá i v tom, že každá z jeho členek má jinou výkonost, věk, možnosti, tempo i genetické předpoklady. Všechny se ale shodují v tom, že do toho dají úplně všechno.

„Zaujala nás myšlenka, že sportem můžeme zlepšovat nejen svou fyzickou kondici, ale také pomáhat těm, kteří to potřebují. Kromě radosti z pohybu si odneseme také dobrý pocit z vykonaného skutku, který se navíc sdílením s ostatními účastníky ještě znásobí,“ říká s nadšením spoluzakladatelka Půlmaratonské stonožky Monika Phillips. Další autorka projektu Magda Nováková pak s úsměvem doplňuje, že když se spojí vůle, snaha a odhodlání, jde i ten nejbláznivější nápad proměnit v realitu. Jejich společnou cestu a úsilí můžete sledovat na facebooku a instagramu, kde se také dozvíte o nejnovějších akcí a jak se do projektu zapojit.

Buďte u toho i při tom

Hlavní myšlenkou je přilákat co největší pozornost veřejnosti, médií, fanoušků, nadšenců pohybu i jeho odpůrců. Z vybraných prostředků pak nadace Šance onkoláčkům materiálně i finančně podpoří rodiny dětí s vrozenými vadami nebo s onkologickým či jiným závažným onemocněním. Stále je komu vyjadřovat oporu, neboť zhoubným nádorem onemocní v České republice 350 dětí ročně. Přestože ve většině případů bývá léčba úspěšná, v průměru se 17 procent malých pacientů z nemocnice domů už nikdy nevrátí.

Dobrý skutek, který se počítá

Získané finance poslouží k pořízení čisticích prostředků, hygienických potřeb, potravinových doplňků, rehabilitačních pomůcek, invalidních vozíků i speciálně upravených kočárků. Kdo nemůže přispět žádnou částkou, ten může poslat balíček s použitými hračkami, kosmetikou nebo oblečením, stačí si na webových stránkách nadace vybrat konkrétní rodinu, příběh i osud. Uživatelé sociálních sítí mohou ukázat svoji sílu tím, že budou úsilí Půlmaratonské stonožky sdílet na svých profilech, čímž se tento počin dostane do širšího povědomí virtuálního světa.

Na závěr je třeba dodat, že pokud tahle odvážná stonožka zvládne všechna tréninková i závodní úskalí, a včas doběhne do svého cíle, zapíše se nejen do srdcí lidí, kteří přidají pomocnou ruku k dílu, ale díky spolupráci s pelhřimovskou Agenturou Dobrý den i do České knihy rekordů. Půjde totiž o „nejrychleji uběhnutý maraton ve skupinovém kostýmu“. Co vy na to, budete u toho?






Celkem 8 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat