Za zápach potu může pravěká bakterie

Britští vědci získali od jednoho z největších výrobců kosmetiky společnosti Unilever grant na výzkum bakterií způsobujících nepříjemný zápach v podpaží a v oblasti genitálií. Biologové z Univerzity v Yorku zjistili, že tyto silně čpavé látky produkují jen některé bakterie, a především lidský stafylokok Staphylococcus hominis. Ten přitom osídlil podpaží našich předků už v pravěku. Zřejmě proto, že pach potu hrál důležitou komunikační roli.

Čich je totiž smysl velmi rychlý. Funguje ve zlomcích vteřiny od chvíle, kdy pachová látka podráždí senzory v nose, přes vzruch vedený do mozku po vyhodnocení významu této látky, tedy její informační hodnoty. Naši předci tak ve zlomku vteřiny dokázali čichem získat spoustu informací o svých druzích či nepříteli. Dnes už tyto informace působí na mozek jen podvědomě a v hustě osídlených aglomeracích a při moderním způsobu života v uzavřených prostorech jsou obtěžující.

Za všechno můžou bakterie

Proto Unilever dotoval výzkum bakterií způsobujících zápach potu, aby tak vytvořil ještě účinnější deodorační látky. Mikrobiologové z Univerzity v Yorku odhalili bakterie, které pach produkují. I když jich máme v podpaží a kolem genitálií spoustu, zapáchající látky tvoří jen velmi málo druhů a nejvíce Staphyloccocus hominis. To je přitom druh starý desítky milionů let, který osídlil podpaží našich dávných předků.

Nicméně týmu se podařilo zjistit, že tato bakterie používá k produkci zápachu enzym, který lze deaktivovat, takže bakterie sice v podpaží žijí dál, ale pot už nepáchne.

Budoucnost bez zápachu

„Tento výzkum nám opravdu otevřel oči. Bylo fascinující zjistit, že klíčový enzym produkující zápach existuje pouze v několika vybraných druzích bakterií, které se vyvinuly před desítkami milionů let,“ tvrdí doktor Gordon James.

„Tím, že jsme vyřešili strukturu enzymu produkujícího tělesný zápach, můžeme přesně popsat molekulární dráhu v určitých bakteriích, které produkují zápach našeho potu. To je klíčový krok vpřed v chápání toho, jak zápach našeho potu funguje, pomůže nám to také vyvinout účinné inhibitory produkce tělesného zápachu přímo ve zdroji, aniž narušíme negativně mikrobiom podpaží, který našemu zdraví velmi prospívá,“ dodala doktorka Michelle Rudden z University of York.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat