Geocaching. Zábava pro rodinu, u které se vyplatí znát pravidla

02.02.2019 | Zábava

Každý rádce ohledně zdravého životního stylu nabádá kdekoho, aby se nevyhýbal pobytu na čerstvém vzduchu ani v zimě. Jenže ne každému se ven chce. Pokud ale máte důvod, navíc takový, který vám zaručí zábavu na celé odpoledne, je to hned jednodušší.

Co je to geocaching?

Geocaching je turistická hra, při které se hledají ukryté poklady pomocí zeměpisných souřadnic, které se nazývají cache, neboli „kešky“. Keška je povětšinou schránka, ve které najdete logbook, což je bloček, do kterého po nalezení zapíšete své jméno a datum, tužku, někdy i drobné dárečky, které lze směnit za něco, co přinesete vy.  

Schránky mohou být ukryté všude. Na stromech, v silničních sloupcích, pod kameny, ve vyhnilém pařezu, jeskyních i pod vodou. Vaším úkolem je co nejvíce těchto krabiček najít.

Na území České republiky snad neexistuje místo, kde by nějaké keše nebyly ukryté, a stále přibývají další. Proto jde o skvělý způsob zpestření obyčejné procházky, ať se nacházíte kdekoli.

Kulicha, tužku, appku a ven!

Než vyrazíte, budete potřebovat ještě aplikaci, která vám pomůže s hledáním keší. Každá keška má svoji stránku, na které najdete nápovědy k jejímu dohledání. Tuto aplikaci stáhnete přes svůj telefonní market. Jmenuje se příznačně – geocaching. 

Teple se oblečte a vezměte si dobrou obuv. Je totiž velmi pravděpodobné, že při hledání kešky budete nuceni sejít z cesty.

Už z domova si podle mapy v aplikaci můžete prohlédnout, kolik keší se ve vašem okolí nachází, a ke kterým se tentokrát vydáte. Aplikace vás podle zadaných souřadnic povede až na místo, kde je schránka ukrytá. Někdy ale není snadné ji najít a je zapotřebí použít nápovědu, kterou najdete na stránce kešky.

Má to svá pravidla

V první řadě kešku nikdy nesmíte odnést z místa, například domů. Kešku si můžete prohlédnout, něco si z ní vzít, ale na oplátku do ní musíte něco vložit a zas ji vrátit na místo.

Dle regionálních pravidel v Česku musí být cashe od sebe vzdálené minimálně 161 metrů. Na hřbitovech, dětských hřištích, základních a mateřských školách, hluboko pod zemí nebo v zakázaných prostorech se kešeky nesmí zakládat vůbec. Pokud tedy budete chtít nějakou kešku vytvořit, řiďte se tím.

V poslední době se geocachingem objevilo i několik tragických případů, když lidé ukládali a hledali kešku na velmi nebezpečných místech. Takovým se proto vždy vyhněte. Někteří hráči totiž zaplatili za riskování tím nejcennějším, co měli – svým životem. Nicméně drtivá většina kešek je na bezpečném místě, kde se nemusíte ničeho bát.

Co hledáme?

Existuje více různých keší, které se liší velikostí, obsahem a někdy i charakterem. Velikosti jsou v mapě vždy popsány a jsou následující:

Micro – velmi malá schránka, která často obsahuje pouze logbook, do kterého se zapíšete. Často je vytvořena z krabiček od léků, fotofilmů, prefabrikátů PET lahví apod.

Malá – malá schránka, často krabička na potraviny, přibližně o objemu půl litru. Vždy obsahuje logbook a někdy i menší předměty na výměnu.

Střední – schránka běžné velikosti, vejdou se do ní kromě logbooku i větší předměty na výměnu, malé plyšové hračky apod. Často se pro ni používají běžné krabice na ohřívání potravin v mikrovlnné troubě.

Velká – Těchto schránek moc nenajdete, ale pokud ano, buďte si jistí, že v ní najdete něco neobyčejného. Lidé zde často směňují knihy, CD, DVD apod.

Other – schránka neurčitelné velikosti. Může to být například placatá magnetická nálepka nebo kniha v knihovně, která sama o sobě představuje kešku.

Tak co? Kdy vyrazíte? Tužku, děti a dobrou náladu s sebou!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat