Za špatnou náladou může být jen nedostatek živin

Dbáte o adekvátní příjem omega-3 mastných kyselin, hořčíku, železa a vitaminu B12? Pokud ne, žádný div, že si u vás splíny doslova podávají dveře. Odkud tyto „optimistické látky“ můžete čerpat?

Cítíte se pod psa, což trvá už nějaký ten pátek? Příčinou může být jarní únava, stejně jako přepracovanost či spánková deprivace. Anebo taky ne. Co když vaše tělo postrádá důležité živiny, proto si pohrává s vaší náladou? Rozhodně se to nedá vyloučit. Deprimovanost je dle názoru odborníků častým důsledkem těchto nutričních nedostatků!

Omega-3 mastné kyseliny. Máte jich dost?

Tyto zdravé tuky jsou pro fungování mozku naprosto zásadní. Neovlivňují ale jen kognitivní funkce, protože nesporný vliv mají také na vaše psychické rozpoložení. Omega-3 mastné kyseliny si vaše tělo bohužel nedokáže vytvořit samo, tudíž se v tomhle musíte spolehnout výhradně „sami na sebe“, respektive na potravinové zdroje. Mezi ty nejbohatší patří tučné ryby typu tuňák, losos, halibut, sardinky nebo makrela. Dále pak mandle, listová zelenina a slunečnicová i lněná semínka.

Hořčík. I ten je důležitý

Tento minerál je známým nepřítelem stresu a úzkostí. Jeho hladiny ale pořádně snižuje konzumace alkoholu, kávy, některých léků včetně antibiotik, cukrů i tuků. To jste věděli? A právě proto je dobré průběžně „dotankovávat“ hořčík třeba z kapusty, rajčat, červené řepy, brokolice a římského salátu. V hojném množství ho naleznete také v sójových bobech, fenyklu a petrželi.

Vitamin B12 potřebujete jako sůl

Přijde vám vitamin B12 jako méně známý a tím i nepodstatný? Opak je pravdou. Závěry nedávné americké studie totiž informují o tom, že zatímco jeho „podmíra“ vede k chronické únavě, mlhavému myšlení i nervové labilitě, v optimálním dávkování odborníci vidí cestu, jak zatočit s podrážděností, vyčerpaností i depresemi. Zaměřte se tedy na živočišné produkty, tedy vejce, mléko, sýr, maso a vnitřnosti. Nutno zmínit, že tento druh „béčka“ nabízejí i obilné cereálie nebo kvasnice.

Nepodceňujte ani železo

Máte železo výhradně spojené s prevencí anémie? Jeho působnost sahá mnohem dál. Pokud ho organismus zoufale postrádá, člověk pociťuje svalové bolesti, malátnost nebo ztrátu chuti k jídlu. Žádnou výjimkou není ani podivná bledost sliznic i kůže, přičemž se dostavují stavy hodně podobné depresím. Alespoň takhle to vidí vědci, kteří za neskromné zásobárny této živiny považují maso, datle, špenát a luštěniny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat