Životní linka stárnoucího psa

Lidé se prostě nevyhnou tzv. antropomorfizaci neboli polidšťování. A tak se snaží svět kolem sebe často nahlížet lidskýma očima. A protože se průměrný člověk dnes dožívá osmdesátky, snaží se psí život – dosahující podle plemene délky mezi deseti a dvaceti roky – přepočítávat na roky lidské. Zatímco člověk vstupuje do puberty kolem třinácti let věku, pes v šesti měsících, v devíti je pohlavně zralý. Dříve se myslelo, že po dvanácti měsících života má fyziologicky a psychologicky sedm let. Ale to je mýtus. Psi nestárnou rovnoměrně. A navíc se v tom mezi sebou liší i plemena. Velká stárnou rychleji, mají kratší život, malá pomaleji, protože se dožívají vyššího věku.

Psi nejprve stárnou velmi rychle. Takový roční labrador se fyziologicky rovná třicetiletému člověku. V sedmi se stárnutí zpomalí. Velká a střední plemena jsou v devíti letech už pravými seniory, menší plemena ale až kolem dvanáctého roku života.

Molekulární biologové ze San Diega sledovali 104 labradorských retrívrů. Vyšetřili jejich buňky, v nichž zkoumali jadernou DNA stočenou v chromozomech. Na nich se totiž nejlépe projevuje stárnutí. Stejně jako u lidí i u psů nedochází ke stárnutí stejně rychle. Jinými slovy, jeden člověk vypadá ve čtyřiceti na průměrných třicet, jiný je strhaný a vypadá na průměrných padesát. Podobné je to u psů. Liší se mezi sebou jedinci v rámci jednoho plemene, ale také plemena mezi sebou.

Nejlepším indikátorem stárnutí těla živočichů je sledování tzv. biologických hodin zaznamenáváním změn v DNA. Ta podléhá metylaci, čím je starší, tím více metylových skupin je na ní navázáno. Když se srovná metylace DNA psa s metylací DNA člověka, lze zjistit, v jakém chronologickém stáří jsou zhruba podobně staří.

Jak se tedy počítá psí věk?

Neplatí tedy lineární přepočet – jeden rok lidský se nerovná sedmi psím. Čtyřletý pejsek už má kolem lidské padesátky a devítiletý kolem lidské pětašedesátky. Tohle je zhruba příklad u labradorského retrívra, menší plemena stárnou pomaleji, větší naopak rychleji. Psí stárnutí se výrazně zpomalí v sedmi letech. Ale už v roce jsou to většinou třicátníci.

„Devítiměsíční pes může mít štěňata, takže je jasné, že v roce nemůže mít lidských sedm let,“ dodává autor výzkumu profesor Trey Ideker z University of California v San Diegu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat