Fakta o čištění zubů: Kazy se nedědí a jeden kartáček na rok nestačí

O důležitosti správné zubní hygieny se hovoří dnes a denně. Přesto se však stále najdou tací, kteří ji provádějí špatně, nebo dokonce vůbec, protože věří povídačkám, které okolo problematiky zubní péče panují. Jaké jsou nejčastější mýty, kterým lidé věří a co mnozí třeba ani netuší?

„Krvácejí mi dásně, nemohu si tedy čistit zuby.“

Divili byste se, kolik lidí se čištění zubů vyhýbá, protože mají problémy s krvácením dásní. To je však často způsobeno právě tím, že je o ústní dutinu nedostatečně pečováno. Usazování zbytků a plaku mezi zuby a v oblasti dásní způsobuje tvorbu zánětů, které mají tendenci při kontaktu s kartáčkem krvácet. Časté čištění zubů však podporuje hojení těchto zánětů a po několika týdnech většinou krvácení samo vymizí.

„Kazivost zubů máme v rodině.“

Svádět špatný stav vašeho chrupu na genetiku je možná snadné, ale nemá to s tím co dělat. Pokud někoho trápí kazy a s nimi spojený zápach z úst, bude nejspíš vina na straně majitele chrupu. Jedině správnou péčí je možné udržet své zuby a dásně zdravé.

„Za každé dítě jeden zub.“

Velice často se můžeme doslechnout, že se v těhotenství vyskytují potíže se zuby, jelikož rostoucí plod odebírá matce vápník z těla. Není to pravda! Ačkoli na toto téma proběhla řada výzkumů, snížení vápníku v období těhotenství se prokázat nepodařilo. Lékaři zhoršení stavu chrupu přikládají nadměrné konzumaci sladkostí v tomto období, a také možnému narušení skloviny vlivem častého zvracení v prvních měsících těhotenství.

„Kartáček mi vydrží i rok.“

Kartáček byste měli měnit každé dva měsíce, bez ohledu na jeho stav. Usazuje se v něm extrémní množství bakterií, jejichž počet lze částečně snižovat každodenním ponořením kartáčku do ústní vody, nikdy se jich však zcela nezbavíte. Pokud ho tedy používáte déle, příliš tím vašemu zdraví neprospíváte.

„Používám zásadně nejtvrdší kartáček.“

Zubní lékaři se často setkávají s tvrzením pacientů, že měkký kartáček nevyčistí zuby tak dokonale, jako ten tvrdý. Jenže pro správnou zubní hygienu byste měli používat co nejměkčí, abyste zamezili poškození dásní a zubní skloviny. Lepší je čistit zuby o něco déle měkkým kartáčkem, než kratší dobu tvrdým. Tvrdý kartáček je určen k péči o umělé zubní náhrady. K ničemu jinému.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat