Diskuse na téma Dá se vyžít z mateřské?

Jsme maminka na mateřské dovolené? Stačí vám příspěvěk od státu, nebo si musí přivydělávat? Kolik je minimum, které byste na péči o děti potřebovala?

Z mateřské jsem vyzila krásně... RODIČÁK je horší, ikdyž beru jen o polovinu min>:(

Laugher 08.01.2017

Podle mne určitě ne

Luculus 30.12.2014

No buď mě založí rodiče, nebo známí, ale tomu se snažim vyhnout nebo pujčku no ale to jenom když vim že přišti měsíc nebude problém zaplatit.

Marobud 29.12.2014

No a jak to řešiš? Podpoří tě nějak finančně rodiče nebo jak? Opravdu vám holky nezávidim situaci kdy s ditětem zustanete sama z jákehokoli duvodu….

Ola Marobud 22.09.2017

Z vlastní zkušenosti vím, jak je to náročné. Naštěstí se živím jazyky, takže možností mám víc, hlavně se to dá časově nějak skloubit. Ale vyhráno není, zakázky se shání dost těžko, i když jako OSVČ má člověk výhodu, že se nehledí na to, jestli se člověk stará o děti. Existují různé portály pro živnostníky, je jich docela dost, třeba na https://www.freelance-market.cz/registrace se neplatí za registraci. Ale každému vyhovuje něco jiného. Horší to má maminka, která vždycky pracovala v kanceláři a měla pevnou pracovní dobu, to už pak jedině platit hlídání, ale aby nemusela dát za hlídání víc než vydělá...

Luculus 27.11.2014

Mě se občas stane, že ex pošle alimenty pozdě a já si pak musim pujčovat. To je taky totalní katastrofa jenže se na něj nemuž uani zlobit protože vím, že on je sám ty prachy nemá….

Marobud 18.11.2014

Myslím si že to je docela náročně. Musiš si prostě něčim připracovat pokud nemaš bohatého manžela či rodiče kteři tě podpoří. Kamarádka to třeba řeši i občasnou pujčkou. Naštěsti to vždycky nějak splatí, ale vůbec ji její situaci nezávidim matka sama jen na mateřske je dost problem si myslím.

Petra 29.07.2011

Výše mateřské v dnešní době je almužna. Když jsme s přítelem spolu žili, vždycky jsme si nějak poradili... on chodil do práce plus o víkendech na brigády a já měla v týdnu noční, abych se přes den mohla věnovat naší dvouleté holčičce, takže vždycky nějaká koruna byla. Teď jsem půl roku sama, musela jsem se nastěhovat k rodičům, kteří nás musí živit. S částkou 3.800,- mateřské nemůže být řeč o samostatném bydlení. Malá má problémy s kůží a každý týden nechám v lékárně 420kč, něco se poplatí, koupí se jídlo a mateřská je pryč, člověk ani nemrkne. I když bydlíme u rodičů, tak hlídat nemůžou...oba mají svou práci. Hledala jsem i chůvu, ale paní si řekla o 100-150kč na hodinu (prý běžná cena chůvy)...když člověk vezme v úvahu, že běžná pracovní doba je 8 hodin, připočítáme ještě cestu a chůva si vydělá až 1.300kč za den... to si ani nevydělam. Jesle jsou plné a do školky ještě daleko. Zašla jsem si na úřady zeptat se jestli bych měla nárok na nějaký příspěvek, paní na mě koukala co po ní chci, když životní minimum je 2.800kč, příspěvek na dítě ve věku do tří let je 1.600kč a mě to pořád nestačí, takže jsem šla zase domů. Chtěla bych vidět, jak by některá manželka-matka našich politiků žila s tím, co dostane "obyčejná" matka v republice - nasr*no :-p Přeji hezký den:-)

Lucie 29.07.2011

Nedokážu pochopit, jak si myslí, že se dá vyžít z mateřské. Tou směšnou sumou jen odradí rodiny od toho aby měly děti, jelikož nájem stojí kolem 6000 a to například jen v 1+1. Tak kde má vzít žena, která je sama na to aby zajistila miminko a sebe? Dle mého názoru, je mateřská jak už bylo řečeno práce, ale řekla bych že někdy i náročnější než klasická, vememe li v potaz to, že někdo sedí v kanceláři a čumí do pc má každou hodinu přestávku na kafe, dělá si co potřebuje, jedou za čas udělá potřebnou věc, že např. zvedne telefon, napíše e-mail a jedou za čas dělá celých 8 hodin a stěžuje si jak to je náročné. Ano, ale starat se o dítě je dle mého názoru mnohem náročnější a čím starší dítě je tím těžší to je. A je směšné, že osoba co dělá v kanclu má za měsíc 20-30 tisíc a žena na mateřské nějaké 4000. Ale tohle ti co o tom rozhodují nepochopí, jelikož si vydělávají to co normální člověk za 2-6 měsíců v práci jako například prodavačky, dělníci ve fabrikách.. Kdyby naši partneři měli za měsíc 60 tisíc a takovéto částky, bydleli bychom si zdarma v bytech a jezdili také zdarma, tak by jsme si potom mohli říct, že to je dostatečná částka.. Možná by nám stačilo místo těch 60 tisíc i 15 jelikož by jsme kupovali jen jídlo, pleny, oblečení. Neboli věci nezbytně nutné. Ale tohle vše je těm, co o mateřských, porodných, příspěvcích rozhodují jedno. Tak jako u soudu je jedno kolik dostanete na dítě. Když máte dítě které nastupuje na SŠ do 1. ročníku, kde se počítá až s 10 tisícovými výdaji a je to holka, která potřebuje víc než kluk tak dostanete měsíčně 2000 a to je už prý moc. Že dle příjmů by to odpovídalo na 1000 korun.. Tito lidé totiž neznají co to je nouze o peníze..

HalickovaM 28.07.2011

dalo by se , pokud by člověk nemusel platit inkaso, pojistky atd. Pokud by ty peníze byly jenom na jídlo a oblečení. Jinak to nejde. Myslím si, že je opravdu potřeba plat partnera, aby si člověk měl co dát do pusy a bylo mu teplo. Stát místo toho, aby mladé rodiny podporoval, tak jim podkopává nohy. Ať už začneme u porodného (buď to tedy měl zrušit všem, nebo kdo jej dostane? Zas jen je to výhoda pro národnostní "menšinu". ). Zrušení povinného očkování proti tuberkuloze nepovažuji taky za výhodu, ale spíš mínus našeho státu, Prázdniny i ve školkách po letní prázdniny - kam mají rodiče dát děti? Těch mínusu je víc než plusu, proto je i pozděj takový dopad na rodinu. Lidi jsou ve stresu, hádají se a následně na to rozvádějí.

Anna 27.07.2011

Myslím si, že je to opravdu velice málo peněz a na život rozhodně nestačí. Jsem matka samoživitelka,a s přítelem jsem se rozešla těsně před porodem, neklapalo nám to. O vše se musím starat, a opravdu se mám co ohánět. Alimenty na malého platí pouze 2000Kč, takže to není žádný zázrak a každý rozumný člověk si domyslí, že se z toho dítě těžko slušně zajistí. Každopádně neházím flintu do žita, a snažím se přivydělat, pracuju z domu jako účetní, bez přivýdělku by to prostě nešlo, navíc na plný úvazek pracovat nemohu, synovi je pouze rok, a maminka bydlí daleko, takže mi nemá kdo hlídat. Postrádám takové zařízení, jako jsou jesle. Sice byly populární za dob totality, ale v dnešní době by byly velká pomoc, bohužel jsou jen ve velkých městěch, já bydlím na maloměstě. Myslím si, že by mateřská mohla trvat třeba 2 roky,ale mohla by být vyšší, aby to bylo adekvátní částa k životním nákladům a neustále se zvyšujících cenám za životní náklady. Tato částka opravdu není adekvátní k rostoucím cenám nájmů, potravin, pohonných hmot. Určitě mi také vadí poplatky u lékaře a za recepty v lékarně.

Petra B. 27.07.2011

Obdivuji maminky, které z toho vyžít dokážou, já mám naštěstí partnera. slyšela jsem názory našich maminek, že ony za komunistů musely vyžít s mnohem menší částkou, ale nemusely platit šílené peníze za hypotéky, za jídlo, když se chtěly vrátit do práce, tak měly svoje matky, které již byly většinou v důchodu, takže nebyl problém s tím, kam dát dítě, bylo místo ve školce v místě bydliště, žádný pořadník jako dnes. Naše generace nemá bydlení ve státních bytech, platí nehorázné sumy za služby atd., atd., takhle bych toho mohla vyjmenovat mnohem víc. A to já mám tří-letou variantu, co rodiny, kde mají nedobrovolně variantu 4-letou, směšná částka 3800 korun, z toho se tredy vyžít nedá!!!protože když budu sama, brát tuhle sumu, tak se můžu max. naštěhovat k rodičům, čímž automaticky přijdu o mnoho příspěvků od státu (ať mě živí rodiče, že). no myslím, že už raději nebudu pokračovat, už tak je venku škaredě a já si nechci pokazit náladu ještě víc

Jitka 27.07.2011

Asi se dá vyžít,nebo spíš některé maminky z toho musí vyžít.Já jsem vdaná,manžel vydělává,tak nějakou tu korunu máme...Beru ted 3700 kč,kdybych z těch peněz měla žít měsíc s naším chlapečkem,musela bych se jít oběsit,nebo sedět a spát do parlamentu...dle mého názoru,nejsou maminky či tatínkové,kteří jsou na mateřské vůbec ohodnoceni,vždyt je to práce,jako každá jiná,a trvá 24hodin denně a 365 dní v roce... <3

marcela 27.07.2011

Tak já mám naštěstí manžela,který se snaží postarat o rodinu. Neumím si ale představit,že bych zůstala sama s dětmi.To co dává stát by vůbec nestačilo,mateřská je čím dál menší i když náklady na život a přežití rostou.A taky každý si nemůže k mateřské přivydělat. Ono i té práce na přivýdělek neni a druhá stránka věci je hlídání dítěte,když bych byla v práci.Každý nemá babičky v důchodu,či poblíž domova.A školky jsou přeplněné,což je důsledek nedávného neuváženého snižování kapacit a rušení školek.Souhlasím s názorem,že mateřská kolem 10 000,- by stačila. Musíme si uvědomit,že naše děti jsou i naše budoucnost.

Markéta 27.07.2011

Já žiji s přítelem, takže nejsem tak ohrožená jako matky samoživitelky..protože když bych sečetla náklady na bydlení které jsou kolem 5000kč plus jídlo ošacení drogerie ...Tak si myslím že by měla být mateřská kolem 10 000kč..Při představě že my o marodí dítě a budu muset kupovat léky na které minimálně 100kč doplácím poplatky za recepty je někdy šílené..myslím si že by se mělo pomáhat rodinám s dětmi a zvyšovat trochu úroveň žití..A obdivují ženy které jsou samy a dokážou se s tíživou situací poprat..:-) jinak si myslím že je to celkem složité je to případ od případu.. někdo má rodinu jiné mají šikovné manželi..Ale tři roky býti doma je ideální ..


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:45
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat