Zlozvyk jménem kouření: A víte, co to dělá s vaším tělem?

Že kouření cigaret způsobuje rakovinu, to vědí i malé děti. Co dalšího se ale ve vašem těle odehrává, když nemůžete odolat chuti si zapálit, to už ví jen málokdo. Takže, co všechno svému tělu způsobujete, když si denně vytáhnete tu svoji desítku?

Potíže s dechem

Už jediné potáhnutí z cigarety paralyzuje lidské plíce podobně, jako slabý astmatický záchvat. Může proto docházet ke zhoršenému a zkrácenému dýchání, bolesti na prsou, sípání, ale také pocitu uspaného nosu, jehož sliznici cigaretový kouř silně dráždí a ta následně otéká.

U kuřáků často dochází také k ranním záchvatům kašle. Ty jsou způsobeny především noční činností plic, které ve snaze zbavit se toxinů vytvářejí nadměrné množství hlenu.

Žaludeční křeče a vředy

Cigaretový kouř se dostává nejen do plic, ale také do žaludku kuřáka, kde ztenčuje ochrannou vrstvu, která za normálních okolností chrání stěny žaludku a naopak jej nutí produkovat větší množství kyseliny. Následkem toho kuřáky trápí časté bolesti žaludku, pálení žáhy a kouření nezřídka vede i ke vzniku žaludečních vředů.

Úzkosti a deprese

Cigarety mají také za následek zhoršené vstřebávání vitaminů, které jsou důležité pro naši psychickou pohodu. Jejich nedostatek vede ke vzniku úzkostí, panických atak, ale dokonce i depresí.

Stárnutí kůže

Cigaretový kouř, který halí náš obličej, způsobuje předčasné stárnutí pleti a vede ke vzniku nejrůznějších kožních potíží, jako je akné, cysty nebo praskání žilek v obličeji.

Kouř pokožku vysušuje, zbavuje kyslíku, kolagenu a elastinu, které jsou tolik důležité pro mladistvý a zdravý vzhled naší pleti.

Nejen kůže tímto zlozvykem trpí. Kouřením vysušujeme své vlasy a nehty, které se stávají křehčí a často se lámou. O zápachu, který se ve vlasech udrží i několik dní, hovořit asi nemusíme.

Hormonální potíže

Užívání hormonální antikoncepce a kouření nejde dohromady a každý dobrý lékař vás na to upozorní. Touto kombinací totiž riskujete kardiovaskulární choroby, které často končí infarktem, a to i v mladém věku. Výjimkou není ani mrtvice či embolie.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat