Pravidelné cvičení v těhotenství snižuje riziko obezity dítěte

Pohybově aktivní ženy před i během těhotenství, rodí děti, kterým se mnohem méně ukládá podkožní tuk. Přiměřené cvičení tak prospívá jak mamince, ta i zdraví dítěte. V minulosti přitom ženy běžně fyzicky pracovaly až do konce těhotenství a měly neustálý pohyb.

Později ve dvacátém století se začalo kolem těhotných našlapovat jako kolem těžce nemocných a zvrhlo se to v nepohyblivost nastávajících matek a epidemii těhotenské obezity a těhotenské cukrovky. Těžká fyzická práce v těhotenství zvyšuje riziko potratu a v posledních padesáti letech výrazně přibylo žen, které mají problémy s početím a těhotenstvím, u nichž by sportování vedlo k potratu či předčasnému porodu. Pokud je ale těhotná žena zdravá a má těhotenství bez komplikací, měla by se pravidelně pohybovat.

Prospívá tím nejen sobě, ale také svému dítěti. Programuje ho tím do života tak, že je pak odolnější vůči rozvoji obezity.

„Na základě našich vědeckých důkazů doporučujeme ženám, ať už jsou či nejsou obézní a mají či nemají cukrovku, aby během těhotenství pravidelně cvičily, protože to má obrovské výhody pro metabolické zdraví jejich dítěte. Naše důkazy naznačují, že nedostatek pohybu u zdravých žen v těhotenství může programovat dítě k obezitě a metabolickým poruchám především poškozením termogenních funkcí,“ tvrdí doktor Jun Seok Son z Washington State University.

Kratší porod díky pohybu?

Že pohyb (samozřejmě ten pro ni i miminko bezpečný) nastávajícím maminkám a děťátku prospívá, není tak docela novinka. Babské pověry tvrdí, že aktivní těhotná žena má pak lehčí porod. Co je na tom pravdy, se rozhodli zjistit i vědci. Nedávná španělská studie uskutečněná na Technické univerzitě v Madridu prokázala, že aktivní nastávající matky rodí kratší dobu. Jak se na něco takového přišlo?

Výzkumníci do svého průzkumu zahrnuli celkem 508 nastávajících matek, z nichž 255 zúčastněných mělo třikrát týdně k dispozici mírný cvičební program. Zbylých 253 prostě a jednoduše lenošilo. Když došlo na lámání chleba, tedy jakmile děti monitorovaných žen začaly postupně přicházet na svět, měli už odborníci docela jasno. A jejich domněnky závěrečná analýza jenom potvrdila.

Respondentky, které v těhotenství provozovaly fyzickou aktivitu, měly průměrnou dobu porodní 7 hodin a 22 minut – oproti jejich neaktivním kolegyním, u nichž to bylo 8 hodin a 19 minut. Na základě těchto jasných důkazů vědci neváhají tvrdit, že sport během gravidity skutečně zkracuje dobu porodu. Takže, na jaké cvičení to dnes vidíte vy?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat