Zlomené srdce není jen pojem z románů. Může i zabít

04.06.2019 | Vztahy

Asi každý z nás alespoň jednou za život prožil trauma pocházející z nešťastného konce velké lásky. Kromě toho, že jsme v takových situacích nešťastní a psychicky na dně, můžeme stav zlomeného srdce prožívat i fyzicky. Nenaplněná láska nám totiž může přivodit i nebezpečné zdravotní komplikace.

Mocná psychika

Syndrom zlomeného srdce, jehož oficiální název zní tako-tsubo kardiomyopatie, postihuje lidi, kteří prožili silný duševní či emoční stres, tudíž může dolehnout i na ty, kteří přišli o milovaného partnera. Zajímavým poznatkem je, že syndrom zlomeného srdce postihuje častěji ženy, které emoční výkyvy a stres prožívají intenzivněji, než muži.

Tako-tsubo kardiomyopatie se projevuje podobně jako infarkt. Pacienti popisují bolest nebo tlak na hrudi, potíže s dýcháním, někdy dojde k celkovému kolapsu, kdy pacient upadne do bezvědomí. Na rozdíl od infarktu v tomto případě ale nedochází k ucpání srdečních tepen, při včasné léčbě je tedy pacient bez dalších následků.

Nešťastná láska může přivodit smrt

Pocity popisované výše souvisejí s dočasným oslabením srdeční komory, kdy dochází k nedostatečnému čerpání krve. Ačkoli ve většině případů nejsou pacienti v ohrožení života, může dojít k takzvanému kardiogennímu šoku, což je stav, při kterém není srdce nadále schopno čerpat krev do aorty. V takové chvíli výrazně klesá krevní tlak a může následovat i smrt pacienta. Lékaři potvrzují, že vinou kardiogenního šoku zemře jeden pacient z deseti, prožívající syndrom zlomeného srdce.

Léčba neexistuje

Ačkoli se lékaři a vědci usilovně snaží, přijít na léčbu, která by pacientům s jejich potížemi pomohla, se jim zatím nedaří. Doporučují však, aby se lidé, kteří se trápí ztrátou blízkého člověka, nestahovali do sebe, o problémech komunikovali a nacházeli si činnosti, které je odtrhnou od negativních myšlenek.

Doporučují také sport, který jednak posiluje imunitu a správnou srdeční činnost, také se při něm vylučují hormony štěstí – endorfiny, které prokazatelně zmírňují stres







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat