V šálku čaje baleného v plastovém sáčku vypije člověk 11 miliard mikroplastů

Vědci z Kanady byli zděšeni a šokováni výsledky analýzy obsahu šálku čaje, v němž byl tento nápoj louhován v plastovém sáčku. Výrobci čajů přecházejí stále častěji od papírových sáčků k plastovým, jenže jediný sáček z plastu vyloučí do nápoje jedenáct miliard mikročástic plastu. Autorka výzkumu profesorka Nathalie Tufenkjiová prý něco takového vůbec neočekávala a je svými objevy zděšená. Všem doporučuje, aby čaj balený v plastových sáčcích přestali okamžitě pít.

Především proto, že mikročástice plastu mají zhoubný vliv na zdraví. Ve studii, kterou publikoval vědecký časopis Journal of Environmental Science & Technology, profesorka Tufenkjiová z McGill University prokázala, že krom jedenácti miliard mikročástic plastu vypije člověk s šálkem čaje, v němž byl louhován plastový pytlík, také tři miliardy nanočástic.

„Byli jsme velmi, velmi překvapení. Mysleli jsme si, že se z něj uvolní možná stovky částic, možná pár tisíc. Takže jsme byli opravdu v šoku, když jsme viděli, že jde o miliardy částic v jediném šálku čaje,“ uvedla profesorka Tufenkjiová v rozhovoru pro Global News.

Nebezpečné PET obaly

Nejvíce částic se uvolňuje z čajových pytlíků vyrobeným z PET (polyethylentereftalátu) a nylonu.

„Mým osobním doporučením všem lidem je, aby vůbec nekonzumovali čaj v plastových pytlících,“ dodala profesorka Tufenkjiová.

Otázkou ale je, kolik mikroplastů musí být potom v rýži vařené v plastovém sáčku, když se na rozdíl od čaje vaří desítky minut a plastový obal je mnohem větší a ze silnějšího materiálu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat