Vaše oblíbené boty vám mohou ničit zdraví

Milujete žabky, balerínky nebo lodičky na vysokém podpatku? A víte, že s nimi jdete naproti bolestem hlavy, špatnému držení těla i deformaci chodidel?

Ženy si na boty zkrátka potrpí. Vždyť co by byla móda bez nich? Otázkou však je, jak na ty, které máte v botníku, pohlíží odborníci. Před jakými konkrétními typy varují, protože mohou způsobit nepříjemné potíže?

Žabky? Pohodlí, které se vymstí

Lze je pořídit za stovku i za několik tisíc, ale vždycky vypadají stejně. Řeč je o žabkách s plochou podrážkou a tenkým páskem vedoucím mezi prsty. Noha se v nich nepaří ani nemačká. A hodí se k šatům, kraťasům, sukním i džínsům. Tak proč v nich neprochodit celé léto, že? Jenže lékaři mají zcela opačný názor.

„Žabky rozhodně nejsou vhodné k celodennímu nošení. Neposkytují žádnou oporu, zatěžují nožní klenbu a deformují chodidla. Způsobují také plantární fasciitidu neboli syndrom patní ostruhy, stejně jako problémy se šlachami. Navíc jsou častou příčinou podvrknutí kotníku,“ varuje podiatr Neil M. Scheffler z amerického Marylandu.

Lodičky s jehlovým podpatkem jako strůjce bolehlavu

Že pro krásu se musí trpět? Tak nějak by se dala okomentovat situace kolem lodiček s vysokým podpatkem. Ty sice postavu opticky prodlouží a zeštíhlí, přičemž dodají elegantní šmrnc, ale draze za to zaplatíte – třeba bolestmi zad nebo hlavy. Nepřiměřeně zvýšená pata totiž těžiště těla posouvá dopředu, čímž snižuje stabilitu. A to škodí kolenům, krční páteři i lýtkovým svalům, které se v takto nepřirozené poloze zkracují. 

I baleríny přinášejí jisté hrozby

Jednoduché nazouvání, snadná kombinovatelnost s mnoha outfity i příznivá cena. Kdo by neměl rád balerínky? Ovšem i tyhle boty si se zdravím příliš netykají – tedy vlastně vůbec.

„Baleríny nedoporučuje žádný doktor. Nedělají totiž prakticky nic, čím by nohu i její klenbu nějak podporovaly. A protože mají nízkou výplň ve stélce, mít je na noze je v podstatě stejné, jako byste vyšli do ulic jen s tlustší ponožkou. Z mnoha výzkumů navíc vyplynulo, že ženy, které je nosí, jsou náchylnější k artritidě a mívají špatné držení těla,“ vysvětluje lékařka Lucille B. Andersen z amerického San Francisca.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat