Pozdní večeře přispívá k nárůstu hmotnosti

Pořád vás trápí nějaké to kilo navíc? Hlídejte si čas a nejezte po určité hodině! Která to je a co se stane s vaším tělem, když si nedáte říct?

Notoricky omílaná pravidla hubnutí poukazují hlavně na to, že člověk, který chce zhubnout, musí jíst menší porce v pravidelných intervalech, přičemž na poslední jídlo by mělo dojít dvě až maximálně tři hodiny před spaním. Objevují se však i teorie, že na organismus má kromě pravidelně podávaných porcí blahodárný vliv také přerušovaný půst. Mnoho studií prokázalo, že právě on může snížit riziko kardiovaskulárních chorob a metabolických poruch, jako je diabetes. Nedávná studie z americké Univerzity Johnse Hopkinse pak zároveň s konečnou platností dokazuje, že roli v hubnutí a rychlosti metabolismu hraje hlavně načasování jídla.

Noční návyky nezůstávají bez následků

Vědci, kteří své závěry zveřejnili v odborném časopise Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, sledovali metabolismus 10 mužů a 10 žen, a to v různých časech. Jednou se večere podávala o šesté hodině odpolední, podruhé ve 22 hodin. V obou případech bylo jídlo stejné a všichni účastníci šli spát ve 23 hodin. Co výzkumníci našli?

Po jídle v 10 hodin večer byla hladina cukru v krvi účastníků asi o 18 % vyšší, přičemž účastníci experimentu spálili o 10 % méně tuku. Tedy aspoň v porovnání s jídlem podávaným v 18 hodin. (K získání těchto dat měli vědci k dispozici sledovače aktivity, skenery tělesného tuku a vzorky krve.) Výzkumníci se tak jednoznačně shodli, že když si nějaký ten gáblík dopřejete až dvě hodiny po odstartování hlavního vysílacího času v televizi, zvýší se vaše hladina cukru v krvi a ztížíte spalování tuků, což následně vede k nárůstu tělesné hmotnosti.

Co všechno je v sázce?

„Tato studie vrhá nové světlo na to, jak postupující čas zhoršuje glukózovou toleranci a snižuje množství spáleného tuku,“ uvedl autor studie Jonathan C. Jun s tím, že občasné hříchy se promíjejí, nicméně pokud je zvyk konzumace jídla později večer chronický, může to vést nejen k diabetu, ale i obezitě.

Dnes, zítra, za měsíc

Navíc lidé, kteří již mají cukrovku nebo nějaké to kilo navíc, mohou být vůči těmto negativním účinkům ještě zranitelnější. Pravda je taková, že u osob s obezitou nebo diabetem, které již mají zhoršený metabolismus, se dopady nočního stravování ještě násobí. Sluší se však uvést, že se této studie zúčastnilo pouze 20 lidí během jedné noci. K určení, zda účinky v průběhu času přetrvávají, je nutný důkladnější výzkum. I tak však uvedená vědecká zjištění nutí k zamyšlení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat