Prát či neprat látku před šitím?

30.11.2020 | Krása a móda

Určitě to znáte - právě jste si koupili krásnou novou látku a nejraději byste rovnou zasedli k šicímu stroji a pustili se do díla. Tak jednoduché to však není! Některé látky je potřeba před samotným šitím potřeba vyprat (a případně usušit v sušičce) a také vyžehlit. Proč? Na to vám odpovíme v tomto článku.

Než začnete z látky tvořit váš nový oslňující módní přírůstek, ujistěte se, že je látka hezky čistá a nemá před stříháním žádné záhyby ani sklady. Pokud jste dosud žili v tom, že když je látka nová, tak přece musí být i čistá, musíme vás vyvést z omylu. Při výrobě je totiž ošetřena protiplísňovými látkami, chemickými barvivy a dalšími “chuťovkami”. K tomu se ale ještě dostaneme.

Praní kvůli srážlivosti látek

Látky z přírodních materiálů jako jsou bavlna, bambus či len se sráží, zatímco ty syntetické (polyester, polyamid, fleece) se nesráží, a není tedy nutné je před šitím prát. Pokud tedy neřešíte hygienické důvody (viz níže).

Srážlivost přírodních látek je docela alchymie. Po prvním vyprání se většinou srazí o 0-20 %, nicméně při stejném podílu např. bavlny může mít každá látka nebo i každá role jinou srážlivost.

Jako standard se u látek udává 10 % (tuto informaci byste měli být schopni při nákupu dohledat), nicméně některé se srazí více a jiné zase méně. Některé látky se srazí do délky, jiné zase do šířky. Kvůli této nepředvídatelnosti je tedy jistější látku vyprat. Už když látku kupujete, rozhodně si ponechte nějakou rezervu co se rozměrů týče.

Na srážení má vliv několik faktorů. Patří mezi ně bobtnání vlákna (tedy to, že nasává vodu), tření (v rámci příze i vazby v textilii) a změny teplot. Roli zde hraje také gramáž - čím hutnější látka, tím výraznější může být její srážlivost.

Praní látky kvůli hygieně

Druhým důvodem, proč je dobré látku před šitím vyprat, je hygiena. Na začátku už jsme zmínili, že výrobci metrážových látek používají spoustu chemikálií. K tomu připočtěte pesticidy, které se používají při pěstování bavlny a dalších přírodních látek, a dostanete jedovatý koktejl, s kterým rozhodně nechcete přijít do styku.

Dalším faktorem je, že během manipulace a logistického procesu jsou látky několikrát přemotány, naloženy, přeloženy apod., a to v různých prostředích. Většina látek se vyrábí v Asii, takže ji v průběhu převozu osahá spousta lidí atd.

Proto je dobré zvážit oprání také syntetických látek jako softshell, fleece či svetrovina. Možná jste někdy zažili, že vás po manipulaci s těmito látkami třeba svědily ruce - pozor by si měli dát zvlášť lidé trpící atopickým exémem. Umělá vlákna mohou také celkem nepříjemně zapáchat, což může jedno vyprání celkem dobře napravit.

Jak látky prát, sušit, žehlit...?

Zásadní a jednoduchá rada zní: vždy látku před šitím perte na takovou teplotu, na jakou budete chtít udržovat hotový výrobek. Ve většině případů je dobré držet se doporučení výrobce. Pokud například koupíte úplet na tričko nebo látku na tepláky, vyperte je zkrátka na klasických 40 stupňů. Když šijete povlečení, můžete materiál oprat na 60 stupňů.

Pokud budete chtít výsledný obleček také sušit, hoďte dosud nezpracovanou látku v metráži (koupíte např. na e-shopu Goldea.cz) také do sušičky. Díky tomu se dostatečně vysráží a poté už by se nemělo stát, že se zdeformuje.

Po vysušení pak nezapomeňte látku pořádně vyžehlit. Pokud byste na ni chtěli něco nažehlovat, mohl by každý sklad způsobovat, že nažehlovačka nebude držet. Kvůli nevyžehleným místům by také při šití vznikly sklady. Zkrátka a dobře, s nevyžehlenou, pomačkanou látkou se vám bude špatně pracovat.

A ještě jedna věc. Je pravda, že z vypraných látek se šije hůř, než z nových. I proto spousta švadlen látky z umělých vláken nepere. Je ale potřeba mít s tímto nějaké zkušenosti, protože jinak zde hrozí riziko, že hotový výrobek poprvé vyperete a srazí se vám natolik, že ho budete muset vyhodit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat