Používáte alobal při grilování? Chyba!

Vyhnout se hliníku v moderním světě nelze. Obsahuje ho kosmetika, léky, zelený čaj, perlivé nápoje a obaly na potraviny. Tělo se dokáže malého množství hliníku zbavit, ale zatěžují se tím ledviny a u osob s nemocnými ledvinami představuje hliník velký problém. Egyptští vědci teď zjistili, že problém může představovat alobal a hliníkové tácky a nádobí užívané při přípravě pokrmů. Hliník se z nich ve velkém uvolňuje do pokrmů a ukládá poté v těle. Přitom nevyloučený hliník se hromadí v mozku a způsobuje neurodegenerativní onemocnění včetně Alzheimerovy choroby.

Když pečete rybu, grilujete zeleninu nebo připravujete kus masa k večeři, často vše zabalíte do alobalu, než to dáte na oheň. Co si ale neuvědomíte, je to, že se hliník uvolní do vašeho pokrmu, a to může být pro zdraví nebezpečné,“ tvrdí profesorka chemie Ghada Bassioniová z Egypta.

Alobal doporučuje pouze na balení chladných potravin a to na omezenou dobu, ale nikoli na grilování a pečení na ohni či v troubě. Pak se do pokrmu silně uvolňuje hliník. Ačkoli se tělo umí zbavit i tohoto kovu, nadbytek příliš zatěžuje ledviny a začne se ukládat v orgánech, kostech a také mozku. Tam podle profesora Christophera Exleyho z Keele University způsobuje neplechu a degeneraci neuronů. Bylo prokázáno, že osoby s velkými koncentraci hliníku v mozku častěji onemocní Alzheimerovou chorobou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat