Vraťte nábytku jeho původní vzhled. Stačí oprášit pár starých zlepšováků

Čeká vás velký úklid a předem se děsíte, jak dlouho vám potrvá? Buďte v klidu! Pokud jde o nábytek, za chvilku máte hotovo a popíjíte zaslouženo kávu. Tyhle babské triky na údržbu šetří čas, peníze i nervy!

Čalouněný, dřevěný nebo kožený? Pokud nevíte, čím z křesel a gauče vyčistit skvrny či zneviditelnit škrábance, inspirujte se historickými radami. Vždyť fungují na jedničku již několik desetiletí! Jste připraveni začít?

Čalouněný nábytek

Váš domácí mazlíček ho zbožňuje? V tom případě uděláte dobře, když oželíte nepoužívanou silonovou punčochu. Navlhčená totiž perfektně a hlavně rychle zlikviduje pozůstatky zvířecí srsti. K přečistění využijte lístky použitého čaje nebo kysané zelí (poté ho smeťte jemným kartáčem). Skvrny od kávy, čaje a kakaa zneškodní roztok mýdla s jedlou sodou. S následky večírku v podobě fleků od červeného vína si poradí citron. Potřete s ním zasažené místo, pokapejte teplou vodou a „vysajte“ savým papírem.

Dřevěný nábytek

Zejména desky stolů dokonale nablýskáte rozkrojenou syrovou bramborou. Zašlé leštěné kousky budou opět zářit, otřete-li je hadříkem namočeným v olivovém oleji. Co se týká dveří se světlým nátěrem, postupujte takto: ve 3 litrech vody rozvařte oloupanou cibuli a kousek mýdla. Tekutina zneškodní i odolné nečistoty, ale les zanechá neporušený. Dubový nábytek uvítá leštěnku z teplého piva a kostky cukru, ořechový zase ocení směs stolního oleje a octa v poměru 1 : 1. Nápadné škrábance nebudou tak patrné, když je ošetříte rozkrojeným para ořechem.

Kožený nábytek

Dobře se čistí mlékem, ale pokud čelíte silnému znečištění, sáhněte raději po terpentýnovém oleji. Poškrábaná místa zrenovujete, a teď se něčeho podržte, tužším tělovým krémem. Kůže ztmavne a po pár dnech získá původní odstín. Sedačky zkrášlíte pomocí vaječného bílku, šálku mléka a vody. Směs zabraňuje prasklinám a zaručí dlouhotrvající lesk – stejně jako rozkrojená cibule.

Proutěný nábytek

Prokážete mu velkou službu, když ho „přetáhnete“ kartáčem namočeným ve slané vodě. Na odolné skvrny platí roztok z 2 litrů vody, 20 gramů plavené křídy a 20 gramů kyseliny šťavelové. Rákosové pletivo u mírně prosezených židlí na spodní straně navlhčete horkou vodou. Po zaschnutí se krásně napne!






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat