Velký úklid neodkládejte. Je to vzpruha pro tělo i mysl

12.06.2019 | Bydlení a design

Nemůžete se „dokopat“ k pořádnému úklidu svého obydlí a odkládáte ho, jak jen můžete? Pak vás možná potěší, že takový úklid neznamená jen práci, ale že je vlastně prospěšný vašemu zdraví. Jak?

Ponechme stranou fakt, že se při pořádném úklidu pěkně rozhýbeme (a vlastně jsme si díky němu zacvičili a spálili nějaké ty kalorie). Jarní úklid dokáže i jiné zázraky pro naše tělo a mysl! Jaké?

Bude se vám lépe spát

Nejen díky pocitu dobře odvedené práce se vám bude snáze usínat. Podle studie provedené americkou National Sleep Foundation uvedlo 75 % dotázaných, že se jim mnohem lépe spí, když mají v ložnici uklizeno a uléhají do krásně ustlané postele s čerstvě vyměněným povlečením. Podle vědců za to může serotonin, který se uvolňuje, je-li nám příjemně na těle, a který nám zajišťuje dobrou náladu a klid.

Budete méně stresovaní

Jiný výzkum, uveřejněný v Personality and Social Psychology Bulletin, ukázal, že ženy, které obývaly neuspořádané a neuklizené prostředí, vykazovaly mnohem vyšší hladiny stresového hormonu kortizolu než ty, jež bydlely v uklizeném bytě. Poté, co první ze skupin žen své domovy uklidila, hodnoty kortizolu klesly. Tak nedovolte své domácnosti, aby přispívala k vašemu stresu!

Budete motivovaní k pohybu

Zní to trochu nepravděpodobně, ale je to tak. Uklizený domov nás podvědomě nabádá k péči o naše tělo, a tak máme více chutí cvičit. Navíc uděláme-li si na cvičení doma prostor, využijeme ho spíš, než když nám v dobrém úmyslu brání nepořádek. Ostatně vztah úklidu a pohybu potvrdil výzkum Indiana University, který prokázal, že lidé s uklizenými domovy cvičí častěji než ti s nepořádkem.

Budete společenštější

Pozvat si návštěvu do bytu plného chaosu? To se chce jen málokomu. Ale v uklizené domácnosti rádi přivítáme přátele či rodinu! A tak je dobré na úklidu pořádně zapracovat. Jak totiž víme, sociální izolace vede podle nejrůznějších studií k vyššímu výskytu některých chorob, včetně například Alzheimerovy choroby.

Budete zdravější

Neustále se potýkáte s nekonečnými onemocněními, máte alergie či nejrůznější infekce? Možná za tím bude stát i fakt, že už jste nějakou dobu pořádně nevygruntovali. Byt totiž bývá plný prachu, bakterií či roztočů, kteří u některých lidí mohou vyvolávat nejrůznější reakce a choroby. Pořádný úklid nezvané návštěvníky vyžene a vám se bude hned lépe dýchat (často i doslova).

Více informací, jak udržet čistou a zdravou domácnost, aniž bychom škodili sobě či přírodě, najdete ve speciálu Zdravý domov.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat