Provoněnou domácnost můžete mít i bez chemie

29.05.2019 | Bydlení a design

Také v obchodech prohlížíte nejrůznější osvěžovače vzduchu či aromatické svíčky, ale pak si vzpomenete, že jsou plné chemie a s povzdechem se od regálu plného vůně vzdálíte s prázdnou? Pak pro vás máme dobrou zprávu – osvěžovače z obchodu vůbec nepotřebujete! Voňavou domácnost vám pomohou vykouzlit jednoduché triky!

Nejsnazší je samozřejmě umístit v bytě vázy s květinami, jež ho zalijí svou vůní. Jenže ty bohužel nemají příliš dlouhou životnost... Které další přírodní osvěžovače zajistí dokonale provoněný byt i bez zbytečné chemie?

Sprej, který nezklame

Asi nejjednodušší způsob, jak rychle v bytě vykouzlit příjemnou atmosféru lahodící našim čichovým buňkám, je nastříkat do prostoru aromatický sprej. A ten si jednoduše můžete připravit i doma! Prostě naplňte nádobku s rozprašovačem vodkou a přidejte k ní několik kapek svého oblíbené esenciálního oleje (skvěle funguje levandulový, citrusový nebo třeba konvalinkový a jasmínový – i když je to jen a jen na vás).

Nezávadné svíčky

Klasickým aroma svíčkám v obchodech se řada lidí vyhýbá, protože některé mohou obsahovat chemikálie, jejichž vdechování našemu zdraví zrovna neprospívá. Ovšem není nic jednoduššího než si nezávadnou svíčku vyrobit doma. Budete potřebovat pravý včelí vosk a celou skořici. Vosk pomalu rozpusťte a zahřívejte se skořicí, aby se její aroma do vosku pěkně uvolnilo. Pak už jen nalijte ovoněný vosk do skleniček či jiných nádob a nechejte ztuhnout (můžete v něm nechat zatuhnout i kousky skořice, vypadá to skvěle).

Síla ovoce

Už jako děti jsme zapichovali do pomeranče hřebíček a skořici, abychom získali jakýsi osvěžovač vzduchu (tedy dokud se nám pod náporem hniloby nezhroutil). Tento postup můžete praktikovat i dál, nicméně je jasné, že se připravíte o chutnou dužninu plodů plnou vitaminů. Zkuste to jinak! Až vám příště po odšťavňování zbude vymačkaná půlka citronu (pomeranče, grepu…), vydlabejte z ní měkkou dužninu a slupku naplňte mořskou solí smíchanou například s již zmíněným hřebíčkem nebo kousky vaší oblíbené bylinky. Sůl pohlcuje pachy a bylinky či koření v kombinaci se slupkou citrusu místnost provoní.

Voňavý kotlík

Skvělým trikem, jak během chvíle provonět celý byt svěžím aroma, je naplnit menší hrnec vodou a přidat do ní na kolečka nakrájený citron se svazkem rozmarýnu. Směs ještě doplňte několika kapkami vanilkového esenciálního oleje (či jiné podle vašeho výběru) a dejte na sporák pomalu „probublávat“. Po několika minutách bude vaše domácnost neodolatelně vonět. Mimochodem, směs vám prokáže službu i při chladnutí, umístěte ji proto někam mimo dosah nepovolaných ručiček (především těch dětských, jež by na sebe horký obsah hrnce mohly převrhnout) a nechte ji kouzlit i dál.

Více informací, jak udržet čistou a zdravou domácnost, aniž bychom škodili sobě či přírodě, najdete ve speciálu Zdravý domov.





Sledujte nás na sociálních sítích:

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat