Jarní vzpruha pro okna. Zajistět jim bezchybný lesk bez námahy

Jarní úklid je tématem v mnoha domácnostech. Jako bychom chtěli následky zimy vyhnat i ze svých bytů. A tak cídíme, smýčíme a leštíme. Je jasné, že se nevyhneme ani mytí oken. Jak s minimální námahou zajistit, aby byla bez chybičky?

Nepřidělávejte si práci zbytečně!

Zataženo, hadr do ruky

Slunečná odpoledne raději věnujte procházkám probouzející se přírodou, ne mytí oken. Ostatně to má i velmi prozaický důvod. Sluneční paprsky mají na jaře už také docela sílu, a tak vám vodu s čisticím prostředkem odpaří z okenní tabulky dřív, než čistič dostane šanci působit, a navíc zanechá spoustu šmouh. A když už jsme zmínili onu černou můru všech, co okna myjí, tedy šmouhy – věřte, že za slunného dne se vám budou na oknech hledat mnohem hůř než za oblačného, kdy vám prakticky žádná neunikne.

Kde vlastně začít

Samotná okenní tabulka by měla přijít při mytí na řadu až jako poslední. Nejprve věnujte svou pozornost rámům oken. Jinak totiž hrozí, že vám při jejich čištění bude špína skapávat na vyleštěná skla. A to znamená jediné – práci navíc, o kterou nikdo nestojí…

S chemií, nebo bez?

Otázka, čím okna mýt, nemá tak snadnou odpověď. Řada lidí spoléhá na specializované čisticí prostředky, které si poradí prakticky s jakoukoli nečistotou a usnadňují často i následné leštění. Spousta z nás pak používá směs vody a prostředku na mytí nádobí či podlah, což ovšem není nejlepší strategie, protože účinnost těchto přípravků je přece jen omezená. A do třetice můžete spoléhat na přírodní čističe, které si vyrobíte doma. Osvědčila se směs vody a octa nebo citronové šťávy.

Když babičky nemají pravdu

Naše babičky leštily okna velmi často novinami. A možná jste tento zvyk také převzali a leštíte tabulky novinovým či jiným papírem (např. papírovými utěrkami). Ovšem to se vám nemusí vyplatit. Jednak není při leštění tak efektivní, jednak se snadno rozmočí a zanechává za sebou nevzhledné žmolky a jiné „stopy“. Raději sáhněte po utěrce z mikrovlákna – nepouští vlákna a v leštění nemá konkurenci.

Šikovné vychytávky

Mytí oken si můžete do značné míry usnadnit také některými šikovnými pomocníky. Za všechny jmenujme stěrku, která odstraní vodu a rychle připraví okno k leštění. Nemusíte kvůli ní ani rozbít prasátko – v drogerii či domácích potřebách ji seženete za pár korun.

Pokud máte okna vysoká a nedosáhnete až nahoru, takže neustále lezete po schůdkách či stoličce, mytí si ulehčete mopem, který použijete namísto hadru. Leštění za vás sice nevyřeší, ale každá pomoc se počítá.

A zmíníme ještě jednoho pomocníka – také vy nebo váš partner používáte na čelní sklo svého auta sprej, který „odpuzuje“ dešťové kapky? Tak si jej vypůjčte i na klasické okenní tabulky. Sklo se při dešti tak rychle neumaže.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat