Lednice je půl zdraví. Jak ji ale správně vyčistit

20.07.2018 | Bydlení a design

Zavzpomínejte, kdy jste naposledy vyčistili svoji lednici? Dříve, kdy bylo lednici a mrazničku nutné pravidelně zbavit vrstev ledu, bylo mytí lednice součástí celého procesu. V dnešní době, kdy má mnoho z těchto spotřebičů schopnost postarat se o sebe sama, už tomu tolik času nevěnujeme. Pravidelná péče a čistění lednice je pro naše zdraví však velmi důležitá a měli bychom ho opakovat pravidelně každý měsíc.

Vypnutím vše začíná

V první řadě lednici vypněte. Lednice bude nějaký čas otevřená, a pokud by chladila, vyplýtvalo by se velké množství elektrické energie.

Všechno ven

Vyndejte z lednice veškeré potraviny, a takové, u kterých není žádoucí, aby se u čistění ohřály nebo roztály, zabalte do novin, které udrží potraviny déle chladné, nebo je vložte do nádoby s ledem. Vyndáním veškerého jídla si celý proces čištění usnadníte a zároveň vytřídíte „poklady“, které se nacházejí hluboko v útrobách lednice.

Drhněte a myjte

Následuje pořádné vydrhnutí polic, šuplíků a celého vnitřku chladničky. Na samotné čistění můžete použít prostředek na nádobí, ale k dostání je i mnoho desinfekčních přípravků, které po sobě nezanechávají nežádoucí pachy a lednici dokonale vyčistí. Nezapomínejte ani na odvodňovací kanálek v zadní části lednice, který bývá plný hnijících zbytků a často se v něm tvoří plísně. Totéž platí o záhybech držáků na police.

Led musí pryč

Případnou námrazu v mrazáku oškrábejte a zbytky ledu na chladící spirále rozpustíte jednoduše tím, že na dno mrazničky postavíte hrnec s teplou vodou.

Do sucha

Po vyčištění je důležité vše dokonale vysušit, aby se v chladničce a mrazničce netvořila námraza.

Zpátky do čistého

Po celé čistící akci naskládejte potraviny zpět do lednice. Uložení potravin má ale svá pravidla, která jsou mnohdy uvedena i v manuálech výrobců spotřebičů. Jde o to, že i když chladný vzduch v lednici cirkuluje, nejchladnější místo je vždy v nejspodnější polici, kde by se mělo skladovat maso a ryby, nad ní uzeniny a zelenina, o patro výše sýry a mléčné výrobky a úplně nahoru pak patří hotové polévky, omáčky atd. Mrazák by nikdy neměl být nacpaný k prasknutí, ale potraviny v něm rozložte tak, aby okolo nich mohl proudit vzduch a zajistili jste tak rovnoměrné zmrazení veškerého jídla a navíc předešli tvorbě nežádoucí námrazy.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat