Umíte správně prát? Tyhle tipy zajistí delší životnost prádla i pračky

22.07.2018 | Bydlení a design

Také se vám často stává, ačkoli se snažíte sebevíc, že prádlo prostě není po vyprání čisté ani voňavé, ale naopak je zaprané a pomačkané? Zejména při péči o naše ošacení se vyplatí držet se pravidla, že méně je více. Jak na to vám popíšeme v následujícím článku.

Třídění je základ

Nejen tmavé a světlé, ale také bílé a červené prádlo perte samostatně a nezapomínejte, že informace na štítcích nejsou na tkaninách nadarmo. Držte se doporučených údajů od výrobců, abyste předešli poničení jemnějších nebo choulostivějších kousků.

Množství náplně

Aby se prádlo pořádně vypralo, musí se v pračce o sebe třít. Jestliže naplníte pračku málo, nedojde k tak výraznému tření a prádlo tak může být dobře vymáchané, ale přesto z něj nezmizí případné skvrny. Podobně je tomu i u přílišného přeplnění bubnu. Prádlo se pak akorát točí dokola, aniž by se jakkoli pohnulo. V obou případech bude prádlo špatně vyprané. Při nadměrném přeplňování také riskujete životnost pračky.

Kolik prášku?

Mnoho lidí to s množstvím pracích prostředků zbytečně přehání, aby měli jistotu, že bude prádlo dobře vyprané a bude vonět. Bohužel to v případě praní vůbec neplatí. Jediné, čeho docílíte, bude zanesená pračka a zašedlé tkaniny.

Nejen prací prostředek, ale i použití aviváže má svá pravidla. Tu byste nikdy neměli používat na bílé prádlo (pokud není přímo pro bílé prádlo vyvinutá) a také na ručníky. Bílé prádlo po častém praní v aviváži zašedne a ručníkům slehnou vlákna a poté špatně sají.

Čistěte pračku

Nejen o prádlo, ale i o samotnou pračku je třeba dbát. Pravidelným čistěním filtru a používáním odvápňovacích a odmašťujících tablet zajistíte dokonalou čistotu samotného stroje. Mnohdy se totiž můžete snažit sebevíc, ale prádlo je stále špinavé a je cítit zatuchlinou. Na vině může být právě zanesená pračka, i když se zvenku zdá být čistá.

Po praní nikdy dvířka nezavírejte a nechte pračku vyschnout. Čas od času do šuplíčku nalijte dva hrnky octa a hrnek soli nebo sáček jedlé sody, které pračku dokonale vyčistí a zbaví zápachu.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

397 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat