Antibakteriální utěrky jsou vyhazováním peněz. Zajistí jen dvacet minut čistoty

Také jste podlehli reklamním strašákům líčícím bakterie jako škodlivá monstra usilující o lidské zdraví? Ve skutečnosti lidské zdraví stojí na bakteriích, bez nichž bychom umřeli. Minimum z nich vážně ohrožuje naše zdraví a může nás zabít jedině v případě, že jsme vážně oslabeni či máme poruchu. Zbavovat se mikroorganismů v domácnosti pomocí antibakteriálních utěrek je vyhazování peněz z okna.

Podle mikrobiologů z Anglie totiž vyčistí plochu na několik desítek minut slávy.

Rychlé bakterie

„Antibakteriální utěrky a spreje jsou vyhazováním peněz, protože mikroorganismy, které se dokážou replikovat za pouhých dvacet minut, rychle kolonizují zpět původní povrch ve stejném množství, i když tam zůstane jediná buňka,“ tvrdí doktorka Clare Lanyon z Northumbria University.

Podle ní je nezbytné udržovat doma pořádek a čistotu. Na to ale stačí omýt povrchy roztokem mýdla a teplé vody. A tato metoda je dokonce účinnější než antibakteriální utěrky a spreje, protože mýdlo s teplou vodou poškozuje stěnu bakteriálních buněk. A tak i ty bakterie, které na povrchu zanecháme, většinou nejsou schopny dalšího života.

Zbytečné utrácení

Po dvanácti hodinách od ošetření antibakteriální utěrkou byl povrch kuchyňské linky opět stejně zamořený bakteriemi jako před ošetřením. Tvrdí doktorka Lanyon o svém experimentálním testování těchto výrobků prodávaných reklamou děsící nezkušeného zákazníka hrůzostrašnými bakteriemi.

Kuchyňskou linku a nádobí udržujeme vždy čisté a omyjeme pečlivě teplou vodou a saponátem zvláště po manipulaci s masem. Ale stačí běžný přípravek a teplá voda. Vše ostatní nad rámec je vyhazování peněz, navíc řada antibakteriálních látek škodí lidskému zdraví.

„Některé bakterie se dělí jen dvacet minut, takže na to, aby z jedné bakterie vznikl milion nových, stačí 6,6 hodiny,“ tvrdí Lanyon v interview pro deník The Telegraph.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat